The aim of this study was to evaluate frying oil refreshing capacity of a new adsorbent mixture composed of diatomaceous earth, natural zeolite and lime, and to compare it with a commercial adsorbent, Magnesol XL. Each adsorbent constitutive was individually tested first, and then a 1:1:1 w/w/w mixture was used to refresh frying oils at various levels. The new mixture at 10% addition level had around 8.1, 18.9, 58.2, 39.7, 21.7, and 18.0% improvements in viscosity, turbidity, free acidity, peroxide value, conjugated diens and total polar materials, respectively. At this level, Magnesol XL had improvements in viscosity 1.2% , turbidity 65.2% , free acidity 56.3% , and peroxide value 16.4% . In conclusion, the new mixture can be a promising adsorbent material for frying oil recovery
Bu çalışmanın amacı Diatome Toprağı, Doğal Zeolit ve Sönmüş Kireçten oluşan yeni bir adsorban karışımının kızartma yağlarını yenileme kapasitesinin ölçülmesi ve ticari bir adsorban olan Magnesol XL ile karşılaştırılmasıdır. Yeni karışımdaki her bir adsorban madde önce tek başlarına analiz edilmiş ve daha sonra 1:1:1 ağırlıkça karışımı seçilmiştir. Yeni adsorbanın yağda %10’luk katım seviyesindeyken, viskozite, bulanıklık, serbest asitlik, peroksit sayısı, konjuge dienler ve toplam polar maddede sırasıyla %8.1, 18.9, 58.2, 39.7, 21.7 ve 18.0’lık iyileştirme sağladığı bulunmuştur. Aynı katım seviyesinde, Magnesol XL ise sırasıyla viskozitede %1.2 , bulanıklıkta %65.2 , serbest asitlikte %56.3 ve peroksit sayısı değerinde %16.4 iyileştirme sağlayabilmiştir. Sonuç olarak yeni adsorban madde karışımının kızartma yağlarının yenilenmesi için ümitvar olduğu değerlendirilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Submission Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 10 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).