The consumer knowledge and attitudes towards genetically modified foods GMF among volunteer adults were investigated in different socio-economic regions of Ankara Çankaya, Yenimahalle, Abidinpaşa and Mamak . A survey containing questions on purchasing and consumption habits of probable GMF was used, and nutritional status of subjects was collected. Their anthropometric measurements were also determined. Although there were no differences between the consumers of general status, the concerns of health problems were found mostly in Mamak. The sweet food and soft drink consumption were high in all areas. Overall, subjects usually preferred olive, corn and sunflower oils. While the preference of consumers in Abidinpaşa was towards meat products, consumers in Çankaya region preferred mostly fish and breakfast cereals. Although the subjects believed in some risk of GMF, they purchased processed items containing GMF. This contradiction was due to the price of foods.The result indicated that the consumers from different socio-economic regions in Ankara had contradicting attitudes towards GMF
Ankara’nın dört farklı sosyo-ekonomik bölgesinde Çankaya, Yenimahalle, Abidinpaşa ve Mamak yaşayan erişkin gönüllü tüketicilerin 19-64 yaş genetiği değiştirilmiş organizmalar GDO hakkında fikirleri ve tercihlerini saptamak amacıyla araştırma yapılmıştır. Katılımcılara soruşturma yöntemiyle anket uygulanmış, hem beslenme durumlarının hem de GDO içermesi olasılı yiyeceklerin alım ve tüketimleri sorulmuştur. Ayrıca antropometrik ölçümleri de alınmıştır. Tüketicilerin genel durumları arasında önemli fark bulunmamasına karşın en fazla sağlık sorununa Mamak’ta rastlanılmıştır. Tatlı gıda tüketimi her bölgede yüksektir. Yağ tercihleri mısırözü, ayçiçeği ve zeytinyağı arasında değişmekte, et ürünleri tüketimi Abidinpaşa’da, balık tüketimi ise Çankaya’da yüksektir. Gazlı içecek tercihi her bölgede yüksek, ancak hazır kahvaltılık tüketimi Çankaya’da ön plandadır. Katılımcılar GDO’lu ürünlerin çeşitli zararları bulunduğuna inandıklarını beyan ederlerken, olasılı GDO yiyecekleri alıp tükettikleri belirtmişlerdir. Çelişkinin yiyeceğin fiyatın öneminden ileri geldiği dikkati çekmiştir. Ankara’daki farklı sosyo-ekonomik düzeydeki tüketicilerin GDO hakkındaki tutumlarının çelişkili olduğu bu verilerde görülmektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 10 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).