BibTex RIS Cite

Consumer Knowledge and Preference towards Genetically Modified Organisms

Year 2012, Volume: 10 Issue: 1, 57 - 65, 01.03.2012

Abstract

The consumer knowledge and attitudes towards genetically modified foods GMF among volunteer adults were investigated in different socio-economic regions of Ankara Çankaya, Yenimahalle, Abidinpaşa and Mamak . A survey containing questions on purchasing and consumption habits of probable GMF was used, and nutritional status of subjects was collected. Their anthropometric measurements were also determined. Although there were no differences between the consumers of general status, the concerns of health problems were found mostly in Mamak. The sweet food and soft drink consumption were high in all areas. Overall, subjects usually preferred olive, corn and sunflower oils. While the preference of consumers in Abidinpaşa was towards meat products, consumers in Çankaya region preferred mostly fish and breakfast cereals. Although the subjects believed in some risk of GMF, they purchased processed items containing GMF. This contradiction was due to the price of foods.The result indicated that the consumers from different socio-economic regions in Ankara had contradicting attitudes towards GMF

References

  • World Health Organisation (WHO), Resmi web sitesi, http://www.who.int/en/
  • World Health Organisation (WHO), 2009. Food derived from modern technology, Geneva, Italy.
  • Meseri, R., 2008. Beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), TAF Prev. Med. Bull. 7(5): 455-460.
  • ISAAA, 2008. Global Status of commercialized biotechnology/GM Crops. The first 13th years, 1996 to publications/briefs/39/executivesummary/default.ht ml.
  • Uzogara, S.G., 2000. The impact of genetic modification of human foods in the 21st century. Biotech. Advan. 18: 179-206.
  • Kulaç, İ., 2006. Soframızdaki tatlı dert, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve halk sağlığına etkileri. Türk Biokimya Derg. 31(3): 151-155.
  • Çevik, V., Balık, D., 2007. Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO). Erciyes Üni. Fen Bilim. Enst. Der. 23(1-2): 13-23. [8] Atsan, Y., 2008. Genetiği değiştirilmiş organizmaların tarım ve insan sağlığı üzerine etkileri. Uludağ Üni. Ziraat Fak. Der. 22(12): 1-6.
  • Ergün, C., 2003. Sağlıklı beslenme kavramı ve tüketici algısı üzerine bir çalışma. Bilim Uzmanlık Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Nicholls, H., 2001. Neck circumference correlates with obesity. Trends Endoc. Metab. 12(8): 339.
  • WHO, 1998. Measurement change in nutritional status. Geneva, Italy.
  • Duffey, K.J., Popkin, B.M., 2008. High fructose corn syrup: Is this what’s for dinner?, Am. J. Clin. Nut. 1722-1732.
  • Lusk, J.I., Roosen, J., John, A., Fox, J.A., 2003. Demand for beef from cattle administered growth hormones or fed genetically modified corn: A Comparison of consumers in France, Germany, the United Kingdom and the United States of America. J. Agril. Eco. 81(1): 16-29.
  • Santerre, C.R., Machtmes, K.L., 2002. The Impact of consumer food biotechnology training on knowledge and attitude. J. Am. Col. Nutr. 21(3): 174-177.
  • Hallman, W.K., Hebden, W.C., Aquino, H.L., Cuite, C.L., Lang, J.T., 2003. Public perceptions of genetically modified foods: A National study of American knowledge and opinion. Food Pol. Inst. Col., Rutgers-The State Uni. New Jersey, USA.
  • Çicekçi, O., 2008. İlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin transgenetik ürünler konusunda bilgilerinin ve görüşlerinin belirtilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 70s.
  • Tüketici GDO’lu gıda almak istemiyor, 2007-Eylül 15 turkiye/
  • Bocaletti, S., Nardella, M., 2000. Consumer willingness to pay for pesticide-free fresh fuit and vegetables in Italy. Internal Food and Agribusiness Management Rev. 3(3): 297-310.
  • Demir, A., Pala, A., 2007. Genetiği değiştirilmiş organizmalara toplumun bakış acısı. Hayvansal Üretim 48(1): 33-43.
  • Yıldırım, N.A., 2006. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin mevcut yapısı ve Adana’daki tüketicilerin bilgi düzeyleri. Bilim Uzmanlığı Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • James, JS., 2004. Consumer knowledge and acceptance of agricultural biotechnology vary. California Agriculture 58(2) : 99-105.
  • http://www.ankara.edu.tr/yazi.php?yad=5993. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008
  • Van der Bergh, J.C., Holley, J.M., 2001. An enviromenta-economics assessment of genetic modification of agricultural crops. Tinbergen Institute Discussion paper TI025/3.
  • www.geocities.com/yeşilanarşi/transgen.htm
  • www.tutev.org.tr/ziraat/genetik.doc

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi

Year 2012, Volume: 10 Issue: 1, 57 - 65, 01.03.2012

Abstract

Ankara’nın dört farklı sosyo-ekonomik bölgesinde Çankaya, Yenimahalle, Abidinpaşa ve Mamak yaşayan erişkin gönüllü tüketicilerin 19-64 yaş genetiği değiştirilmiş organizmalar GDO hakkında fikirleri ve tercihlerini saptamak amacıyla araştırma yapılmıştır. Katılımcılara soruşturma yöntemiyle anket uygulanmış, hem beslenme durumlarının hem de GDO içermesi olasılı yiyeceklerin alım ve tüketimleri sorulmuştur. Ayrıca antropometrik ölçümleri de alınmıştır. Tüketicilerin genel durumları arasında önemli fark bulunmamasına karşın en fazla sağlık sorununa Mamak’ta rastlanılmıştır. Tatlı gıda tüketimi her bölgede yüksektir. Yağ tercihleri mısırözü, ayçiçeği ve zeytinyağı arasında değişmekte, et ürünleri tüketimi Abidinpaşa’da, balık tüketimi ise Çankaya’da yüksektir. Gazlı içecek tercihi her bölgede yüksek, ancak hazır kahvaltılık tüketimi Çankaya’da ön plandadır. Katılımcılar GDO’lu ürünlerin çeşitli zararları bulunduğuna inandıklarını beyan ederlerken, olasılı GDO yiyecekleri alıp tükettikleri belirtmişlerdir. Çelişkinin yiyeceğin fiyatın öneminden ileri geldiği dikkati çekmiştir. Ankara’daki farklı sosyo-ekonomik düzeydeki tüketicilerin GDO hakkındaki tutumlarının çelişkili olduğu bu verilerde görülmektedir

References

  • World Health Organisation (WHO), Resmi web sitesi, http://www.who.int/en/
  • World Health Organisation (WHO), 2009. Food derived from modern technology, Geneva, Italy.
  • Meseri, R., 2008. Beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), TAF Prev. Med. Bull. 7(5): 455-460.
  • ISAAA, 2008. Global Status of commercialized biotechnology/GM Crops. The first 13th years, 1996 to publications/briefs/39/executivesummary/default.ht ml.
  • Uzogara, S.G., 2000. The impact of genetic modification of human foods in the 21st century. Biotech. Advan. 18: 179-206.
  • Kulaç, İ., 2006. Soframızdaki tatlı dert, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve halk sağlığına etkileri. Türk Biokimya Derg. 31(3): 151-155.
  • Çevik, V., Balık, D., 2007. Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO). Erciyes Üni. Fen Bilim. Enst. Der. 23(1-2): 13-23. [8] Atsan, Y., 2008. Genetiği değiştirilmiş organizmaların tarım ve insan sağlığı üzerine etkileri. Uludağ Üni. Ziraat Fak. Der. 22(12): 1-6.
  • Ergün, C., 2003. Sağlıklı beslenme kavramı ve tüketici algısı üzerine bir çalışma. Bilim Uzmanlık Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Nicholls, H., 2001. Neck circumference correlates with obesity. Trends Endoc. Metab. 12(8): 339.
  • WHO, 1998. Measurement change in nutritional status. Geneva, Italy.
  • Duffey, K.J., Popkin, B.M., 2008. High fructose corn syrup: Is this what’s for dinner?, Am. J. Clin. Nut. 1722-1732.
  • Lusk, J.I., Roosen, J., John, A., Fox, J.A., 2003. Demand for beef from cattle administered growth hormones or fed genetically modified corn: A Comparison of consumers in France, Germany, the United Kingdom and the United States of America. J. Agril. Eco. 81(1): 16-29.
  • Santerre, C.R., Machtmes, K.L., 2002. The Impact of consumer food biotechnology training on knowledge and attitude. J. Am. Col. Nutr. 21(3): 174-177.
  • Hallman, W.K., Hebden, W.C., Aquino, H.L., Cuite, C.L., Lang, J.T., 2003. Public perceptions of genetically modified foods: A National study of American knowledge and opinion. Food Pol. Inst. Col., Rutgers-The State Uni. New Jersey, USA.
  • Çicekçi, O., 2008. İlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin transgenetik ürünler konusunda bilgilerinin ve görüşlerinin belirtilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 70s.
  • Tüketici GDO’lu gıda almak istemiyor, 2007-Eylül 15 turkiye/
  • Bocaletti, S., Nardella, M., 2000. Consumer willingness to pay for pesticide-free fresh fuit and vegetables in Italy. Internal Food and Agribusiness Management Rev. 3(3): 297-310.
  • Demir, A., Pala, A., 2007. Genetiği değiştirilmiş organizmalara toplumun bakış acısı. Hayvansal Üretim 48(1): 33-43.
  • Yıldırım, N.A., 2006. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin mevcut yapısı ve Adana’daki tüketicilerin bilgi düzeyleri. Bilim Uzmanlığı Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • James, JS., 2004. Consumer knowledge and acceptance of agricultural biotechnology vary. California Agriculture 58(2) : 99-105.
  • http://www.ankara.edu.tr/yazi.php?yad=5993. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008
  • Van der Bergh, J.C., Holley, J.M., 2001. An enviromenta-economics assessment of genetic modification of agricultural crops. Tinbergen Institute Discussion paper TI025/3.
  • www.geocities.com/yeşilanarşi/transgen.htm
  • www.tutev.org.tr/ziraat/genetik.doc
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Meral Aksoy This is me

Hande Seven This is me

Ayşe Tuğba Şengel This is me

Ayşe Şahin This is me

Mehmet Akif Şahin This is me

Publication Date March 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Aksoy, M., Seven, H., Şengel, A. T., Şahin, A., et al. (2012). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi. Akademik Gıda, 10(1), 57-65.
AMA Aksoy M, Seven H, Şengel AT, Şahin A, Şahin MA. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi. Akademik Gıda. March 2012;10(1):57-65.
Chicago Aksoy, Meral, Hande Seven, Ayşe Tuğba Şengel, Ayşe Şahin, and Mehmet Akif Şahin. “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi Ve Tercihi”. Akademik Gıda 10, no. 1 (March 2012): 57-65.
EndNote Aksoy M, Seven H, Şengel AT, Şahin A, Şahin MA (March 1, 2012) Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi. Akademik Gıda 10 1 57–65.
IEEE M. Aksoy, H. Seven, A. T. Şengel, A. Şahin, and M. A. Şahin, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi”, Akademik Gıda, vol. 10, no. 1, pp. 57–65, 2012.
ISNAD Aksoy, Meral et al. “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi Ve Tercihi”. Akademik Gıda 10/1 (March 2012), 57-65.
JAMA Aksoy M, Seven H, Şengel AT, Şahin A, Şahin MA. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi. Akademik Gıda. 2012;10:57–65.
MLA Aksoy, Meral et al. “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi Ve Tercihi”. Akademik Gıda, vol. 10, no. 1, 2012, pp. 57-65.
Vancouver Aksoy M, Seven H, Şengel AT, Şahin A, Şahin MA. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Hakkında Tüketici Bilgisi ve Tercihi. Akademik Gıda. 2012;10(1):57-65.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).