BibTex RIS Cite

General Properties of Saanen Goat Milk

Year 2010, Volume: 8 Issue: 2, 45 - 49, 01.04.2010

Abstract

In this research, general properties of 80 raw milk samples from Saanen dairy goats, which are bred at Ege University Department of Animal Sciences, were investigated. The acidity and specific gravity of samples were also determined besides their major chemical composition. The aim of this study was to contribute to the present information about Saanen goat milk

References

  • Koyuncu, M., Uzun, Ş. K., Öziş, Ş., 2005. Süt Keçisi ve Keçi Sütü. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 154- 159, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • İşleten, M., Yüceer, Y.K., 2005. Keçi Sütü Kullanılarak Üretilen Ürünler. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 177-180, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Yetişmeyen, A., 2009. Türkiye’de Keçi Sütü Üretimi ve Keçi Sütünün Değerlendirilmesi. Akademik Gıda 7 (1): 58-60.
  • Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A., 1999. Süt ve Mamulleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 252/D. Erzurum.
  • Oysun, G., 2001, Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 504, Bornova, İzmir.
  • Metin, M., 2008. Sütün Yapısı ve Özellikleri. Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No:28, Bornova, İzmir.
  • Atherton, H.V., Newlamder, J.A., 1977. Chemistry of Dairy Products. Avi Publishing Company, Westport, USA.
  • Alford, W. J., 1979. Fundamentals of Dairy Chemistry. Avi Publishing Company Inc. Westport, Connecticut, USA.
  • Fehr, P. M., Flamant, J. C., 1983. Koyun ve Keçi Sütünün Nitelikleri. Avrupa Zootekni Federasyonu Sempozyum Bildirisi, 191-212. Ankara.
  • Mashaly, R. I., El Deep, S. A., El Nouty, F. D., Hassan, G. A., Salem, M. H., 1984. Changes in Milk Yield and Milk Chemical and Physical Properties During Lactation Period in Egyptian Baladi Goats. Egyptian Journal of Dairy Science 12 (2):123-134.
  • Konar, A., Akın, M S., 1992. İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Doğa-Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 16: 711-720.
  • Tekinşen, O. C., 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Yayın Ünitesi, Konya.
  • Yüzer, F., 1994. Kırklareli İli Kıl ve Malta x Kıl Melez Keçi Sütlerinin Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
  • Keskin, H., 1982. Besin Kimyası, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İstanbul.
  • Vázquez, J.A.T., Valencia-Posadas, M., Castillo- Juárez, H., Montaldo, H.H., 1999. Genetic and phenotypic parameters of milk yield, milk composition and age at first kidding in Saanen goats from Mexico. Livestock Science 126, 147- 153.
  • Metin, M., 1996. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33. Bornova, İzmir.
  • Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (2006/38), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Ankara.
  • Pizzillo, M., Claps, S., Cifuni, G. F., Fedele, V., Rubino, R., 2005. Effect of goat breed on the sensory, chemical and nutritional characteristics of ricotta cheese. Livestock Production Science 94(1- 2): 33-40.
  • Morgan F., Massouras T., Barbosa M., Roseiro L., Ravasco F., Kandarakis I., Bonnin V., Fistakoris M., Anifantakis E., Jaubert G., Raynal-Ljutovac K. 2003. Characteristics of goat milk collected from small and medium enterprises in Greece, Portugal and France. Small Ruminant Research 47 (1): 39- 49.
  • Albenzio, M., Caroprese, M., Marino, R., Muscio, A., Santillo, A., Sevi, A., 2006. Characteristics of Garganica goat milk and Cacioricotta cheese, Small Ruminant Reseach 64 (1-2): 35-44.
  • Merin, U., 2000. Influence of breed and husbandry on viscosity of Israeli goat milk yogurt. Small Ruminant Research 35 (2): 175-179.
  • Sağdıç, O., 1996. Isparta İli ve Çevresindeki Kıl Keçisi Sütlerinin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üniversitesi, Bir Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ. Araştırma. Trakya Gıda Enstitüsü
  • Kudeka, W., 2005. The chemical composition of raw goat milk during their lactation. Milchwissenschaft 60: 137-139.

Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri

Year 2010, Volume: 8 Issue: 2, 45 - 49, 01.04.2010

Abstract

Bu çalışmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü keçi ağılında beslenen Saanen keçilerinden elde edilen toplam 80 adet çiğ süt örneğinin genel özellikleri incelenmiştir. Başlıca kimyasal bileşenlerin yanında örneklerin asitliği ve özgül ağırlıkları da belirlenmiştir. Çalışmada ülkemizde son yıllarda üretimi ve tüketimi önem kazanan Saanen keçisi sütü hakkındaki mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmak amaçlanmıştır

References

  • Koyuncu, M., Uzun, Ş. K., Öziş, Ş., 2005. Süt Keçisi ve Keçi Sütü. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 154- 159, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • İşleten, M., Yüceer, Y.K., 2005. Keçi Sütü Kullanılarak Üretilen Ürünler. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 177-180, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Yetişmeyen, A., 2009. Türkiye’de Keçi Sütü Üretimi ve Keçi Sütünün Değerlendirilmesi. Akademik Gıda 7 (1): 58-60.
  • Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A., 1999. Süt ve Mamulleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 252/D. Erzurum.
  • Oysun, G., 2001, Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 504, Bornova, İzmir.
  • Metin, M., 2008. Sütün Yapısı ve Özellikleri. Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No:28, Bornova, İzmir.
  • Atherton, H.V., Newlamder, J.A., 1977. Chemistry of Dairy Products. Avi Publishing Company, Westport, USA.
  • Alford, W. J., 1979. Fundamentals of Dairy Chemistry. Avi Publishing Company Inc. Westport, Connecticut, USA.
  • Fehr, P. M., Flamant, J. C., 1983. Koyun ve Keçi Sütünün Nitelikleri. Avrupa Zootekni Federasyonu Sempozyum Bildirisi, 191-212. Ankara.
  • Mashaly, R. I., El Deep, S. A., El Nouty, F. D., Hassan, G. A., Salem, M. H., 1984. Changes in Milk Yield and Milk Chemical and Physical Properties During Lactation Period in Egyptian Baladi Goats. Egyptian Journal of Dairy Science 12 (2):123-134.
  • Konar, A., Akın, M S., 1992. İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Doğa-Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 16: 711-720.
  • Tekinşen, O. C., 1994. Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Yayın Ünitesi, Konya.
  • Yüzer, F., 1994. Kırklareli İli Kıl ve Malta x Kıl Melez Keçi Sütlerinin Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
  • Keskin, H., 1982. Besin Kimyası, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İstanbul.
  • Vázquez, J.A.T., Valencia-Posadas, M., Castillo- Juárez, H., Montaldo, H.H., 1999. Genetic and phenotypic parameters of milk yield, milk composition and age at first kidding in Saanen goats from Mexico. Livestock Science 126, 147- 153.
  • Metin, M., 1996. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33. Bornova, İzmir.
  • Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği (2006/38), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Ankara.
  • Pizzillo, M., Claps, S., Cifuni, G. F., Fedele, V., Rubino, R., 2005. Effect of goat breed on the sensory, chemical and nutritional characteristics of ricotta cheese. Livestock Production Science 94(1- 2): 33-40.
  • Morgan F., Massouras T., Barbosa M., Roseiro L., Ravasco F., Kandarakis I., Bonnin V., Fistakoris M., Anifantakis E., Jaubert G., Raynal-Ljutovac K. 2003. Characteristics of goat milk collected from small and medium enterprises in Greece, Portugal and France. Small Ruminant Research 47 (1): 39- 49.
  • Albenzio, M., Caroprese, M., Marino, R., Muscio, A., Santillo, A., Sevi, A., 2006. Characteristics of Garganica goat milk and Cacioricotta cheese, Small Ruminant Reseach 64 (1-2): 35-44.
  • Merin, U., 2000. Influence of breed and husbandry on viscosity of Israeli goat milk yogurt. Small Ruminant Research 35 (2): 175-179.
  • Sağdıç, O., 1996. Isparta İli ve Çevresindeki Kıl Keçisi Sütlerinin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üniversitesi, Bir Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ. Araştırma. Trakya Gıda Enstitüsü
  • Kudeka, W., 2005. The chemical composition of raw goat milk during their lactation. Milchwissenschaft 60: 137-139.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Harun Kesenkaş This is me

Nayil Dinkçi This is me

Özer Kınık This is me

Sıddık Gönç This is me

Gülşah Ender This is me

Publication Date April 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Kesenkaş, H., Dinkçi, N., Kınık, Ö., Gönç, S., et al. (2010). Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda, 8(2), 45-49.
AMA Kesenkaş H, Dinkçi N, Kınık Ö, Gönç S, Ender G. Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda. April 2010;8(2):45-49.
Chicago Kesenkaş, Harun, Nayil Dinkçi, Özer Kınık, Sıddık Gönç, and Gülşah Ender. “Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri”. Akademik Gıda 8, no. 2 (April 2010): 45-49.
EndNote Kesenkaş H, Dinkçi N, Kınık Ö, Gönç S, Ender G (April 1, 2010) Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda 8 2 45–49.
IEEE H. Kesenkaş, N. Dinkçi, Ö. Kınık, S. Gönç, and G. Ender, “Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri”, Akademik Gıda, vol. 8, no. 2, pp. 45–49, 2010.
ISNAD Kesenkaş, Harun et al. “Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri”. Akademik Gıda 8/2 (April 2010), 45-49.
JAMA Kesenkaş H, Dinkçi N, Kınık Ö, Gönç S, Ender G. Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda. 2010;8:45–49.
MLA Kesenkaş, Harun et al. “Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri”. Akademik Gıda, vol. 8, no. 2, 2010, pp. 45-49.
Vancouver Kesenkaş H, Dinkçi N, Kınık Ö, Gönç S, Ender G. Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda. 2010;8(2):45-9.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).