BibTex RIS Cite

Conformation of Some Commercial Fruit Juices to Food Regulations in Turkey

Year 2010, Volume: 8 Issue: 2, 11 - 17, 01.04.2010

Abstract

In this research, the conformities of some of the fruit juices apple, pomegranate, orange and grape sold in market to the Turkish Food Regulations have been investigated. For this purpose, pH, total acidity, soluble solid content, formol number, hydroxyl methyl furfural HMF , preservatives benzoic and sorbic acids , mineral content K, Mg, P, Na and Ca , metal contaminants Cu, Zn, Fe and Sn and heavy metals Pb, Cd and As of fruit juices have been determined. Results indicated that minimum and maximum values for fruit juices were pH 3.39-4.03, total titratable acidity 3.059.39 g/L, water soluble dry matter 11.2-16.2%, formol number 3.0-21.0, hydroxyl methyl furfural 0.4-27.4 mg/L, benzoic acid 0.6-2.7 mg/L, sorbic acid

References

  • Albayrak, A. 2005. Ayın Dosyası: Meyve Suyu ve Meşrubat. Gıda Teknolojisi 9(3): 8.
  • Codex Alimantarius, 2005. Codex General standart for fruit juice and nectars (Codex stan 247-2005).
  • Karadeniz, F., 1999. Turunçgil sularında bulanıklık stabilizasyonu. Dünya Gıda, Haziran sayısı, 60-64.
  • Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2004. Meyve suyu üretim teknolojisi Kitabı. 2. baskı Ankara.
  • Ova G., Zorba M., Gür E., 2001. Vişne ve portakal meyve içeceklerinde yapay tatlandırıcı kullanımı üzerine bir araştırma. Gıda 26(3):223-228
  • Anonim, 2006. Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Tebliğ No: 2006/56, Ankara.
  • Kırca A., Özkalp B., 2003. Piyasada satılan vişne nektarlarının antosiyanin içeriği. Gıda 28(1): 55-60.
  • Seydim, A.C., 1993. Karton (Tetrabrik) Ambalajlı Vişne Suyu Ve Şeftali Nektarında Raf Ömrü Üzerine Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Anonim, 1996. TS EN 1132, Meyve ve Sebze Suları pH Tayini. Mart 1996.Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2002, TS 1125 ISO 750, Meyve ve Sebze Ürünleri Titre Edilebilir Asitlik Tayini, Mart 2002, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1986. TS 4890, Meyve ve Sebze Mamülleri Suda Çözünür Katı Madde Miktarı, Mayıs 1986, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1996, TS 1133 ISO 750, Meyve ve Sebze Suları Formol Sayısı Tayini, Mart 1996, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara. [13] Anonim, 1996. Determination of Hydroxymethylfurfural. International Federation of Fruit Juice Producer. Paris, France. IFU Analysis No:69. [14] NMKL, 1997. Liquid Determination in Foods, Nordic Committee, Metot No: 124. Chromotographic
  • Anonim, 2008. Standart Çalışma Yöntemi. Adana İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü Mineral Analiz Laboratuarı, Adana.
  • Anonim, 1997. TS 3633, Elma Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 12918, Nar Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 1535, Portakal Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 3632, Üzüm Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Demir, N., 1994. Ankara Piyasasında Tüketime Sunulan Ticari Meyve Sularının Bazı Analitik Özelliklerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Anonim, 2002. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ, Tebliğ No: 2002/63, Ankara.
  • Anonim, 2008. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkındaki Tebliğ, Tebliğ No: 2008/26, Ankara.

Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu

Year 2010, Volume: 8 Issue: 2, 11 - 17, 01.04.2010

Abstract

Bu çalışmada piyasada satışa sunulan bazı meyve sularının elma, nar, portakal ve üzüm Türk Gıda Kodeksi ve meyve suyu standardına uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla, %100 nitelikli ürünler üzerinde pH, toplam asitlik, suda çözünür katı madde SÇKM , formol sayısı, hidroksimetil furfural HMF , koruyucu madde benzoik ve sorbik asit , mineral madde içeriği potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve kalsiyum , metal bulaşanlar bakır, çinko, demir ve kalay ve ağır metal kurşun, kadmiyum ve arsenik analizleri yapılmıştır. Onaltı örnek üzerinde yapılan analizlerde bulunan değerlerin pH 3.39-4.03, toplam asitlik 3.1-9.4 g/L, SÇKM %11.2-16.2, formol sayısı 3.0-21.0, HMF 0.4-27.4 mg/L, benzoik asit 0.6-2.7 mg/L, sorbik asit

References

  • Albayrak, A. 2005. Ayın Dosyası: Meyve Suyu ve Meşrubat. Gıda Teknolojisi 9(3): 8.
  • Codex Alimantarius, 2005. Codex General standart for fruit juice and nectars (Codex stan 247-2005).
  • Karadeniz, F., 1999. Turunçgil sularında bulanıklık stabilizasyonu. Dünya Gıda, Haziran sayısı, 60-64.
  • Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2004. Meyve suyu üretim teknolojisi Kitabı. 2. baskı Ankara.
  • Ova G., Zorba M., Gür E., 2001. Vişne ve portakal meyve içeceklerinde yapay tatlandırıcı kullanımı üzerine bir araştırma. Gıda 26(3):223-228
  • Anonim, 2006. Türk Gıda Kodeksi, Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği, Tebliğ No: 2006/56, Ankara.
  • Kırca A., Özkalp B., 2003. Piyasada satılan vişne nektarlarının antosiyanin içeriği. Gıda 28(1): 55-60.
  • Seydim, A.C., 1993. Karton (Tetrabrik) Ambalajlı Vişne Suyu Ve Şeftali Nektarında Raf Ömrü Üzerine Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Anonim, 1996. TS EN 1132, Meyve ve Sebze Suları pH Tayini. Mart 1996.Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2002, TS 1125 ISO 750, Meyve ve Sebze Ürünleri Titre Edilebilir Asitlik Tayini, Mart 2002, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1986. TS 4890, Meyve ve Sebze Mamülleri Suda Çözünür Katı Madde Miktarı, Mayıs 1986, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1996, TS 1133 ISO 750, Meyve ve Sebze Suları Formol Sayısı Tayini, Mart 1996, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara. [13] Anonim, 1996. Determination of Hydroxymethylfurfural. International Federation of Fruit Juice Producer. Paris, France. IFU Analysis No:69. [14] NMKL, 1997. Liquid Determination in Foods, Nordic Committee, Metot No: 124. Chromotographic
  • Anonim, 2008. Standart Çalışma Yöntemi. Adana İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü Mineral Analiz Laboratuarı, Adana.
  • Anonim, 1997. TS 3633, Elma Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 12918, Nar Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 1535, Portakal Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 2003. TS 3632, Üzüm Suyu Standardı, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Demir, N., 1994. Ankara Piyasasında Tüketime Sunulan Ticari Meyve Sularının Bazı Analitik Özelliklerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Anonim, 2002. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ, Tebliğ No: 2002/63, Ankara.
  • Anonim, 2008. Türk Gıda Kodeksi, Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkındaki Tebliğ, Tebliğ No: 2008/26, Ankara.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hale Benli Tüfekci This is me

Hasan Fenercioğlu This is me

Publication Date April 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Tüfekci, H. B., & Fenercioğlu, H. (2010). Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu. Akademik Gıda, 8(2), 11-17.
AMA Tüfekci HB, Fenercioğlu H. Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu. Akademik Gıda. April 2010;8(2):11-17.
Chicago Tüfekci, Hale Benli, and Hasan Fenercioğlu. “Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu”. Akademik Gıda 8, no. 2 (April 2010): 11-17.
EndNote Tüfekci HB, Fenercioğlu H (April 1, 2010) Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu. Akademik Gıda 8 2 11–17.
IEEE H. B. Tüfekci and H. Fenercioğlu, “Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu”, Akademik Gıda, vol. 8, no. 2, pp. 11–17, 2010.
ISNAD Tüfekci, Hale Benli - Fenercioğlu, Hasan. “Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu”. Akademik Gıda 8/2 (April 2010), 11-17.
JAMA Tüfekci HB, Fenercioğlu H. Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu. Akademik Gıda. 2010;8:11–17.
MLA Tüfekci, Hale Benli and Hasan Fenercioğlu. “Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu”. Akademik Gıda, vol. 8, no. 2, 2010, pp. 11-17.
Vancouver Tüfekci HB, Fenercioğlu H. Türkiye’de Üretilen Bazı Ticari Meyve Sularının Kimyasal Özellikler Açısından Gıda Mevzuatına Uygunluğu. Akademik Gıda. 2010;8(2):11-7.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).