Bu çalışma kapsamında, Muğla ilinde üretilen eşek sütlerinde Cu, Fe, Mn ve Zn elementlerinin tayini yapıldı. Muğla’da 6 farklı ilçeden emzirme döneminde olduğu tespit edilen eşeklerden, 20 adet eşek sütü örneği toplandı. Toplanan süt örnekleri, mikrodalga çözündürme sistemi ile çözündürüldükten sonra Cu, Fe, Mn ve Zn elementleri Elektrotermal Atomlaştırıcı Atomik Absorpsiyon Spektrometresi ile tayin edildi. Eşek sütü örneklerinde elementlerin derişim ortalaması Cu 2.96±0.29 mg/kg, Fe 5.22±0.74 mg/kg, Mn 0.09±0.05 mg/kg ve Zn 16.27±3.35 mg/kg olarak tespit edildi. Her bir element için gözlenebilme sınırı (LOD) ve tayin sınırı (LOQ) değerleri hesaplandı ve yöntemin doğruluğu standart referans malzeme ile (ERM-BD151, yağsız süt tozu) kontrol edildi.
In this study, the concentrations of Cu, Fe, Mn and Zn trace elements were determined in donkey milk, which was produced in Muğla (Turkey). Milk samples of twenty different donkeys were collected from donkeys in the breastfeeding period from 6 different districts in Muğla. Milk samples were dissolved by microwave digestion system and Cu, Fe, Mn and Zn elements were determined by the electrothermal atomizer atomic absorption spectrometry. The mean content of Cu was 2.96±0.29 mg/kg, Fe was 5.22±0.74 mg/kg, Mn was 0.09±0.05 mg/kg, and Zn was 16.27±3.35 mg/kg. In addition, accuracy of the method was checked with standard reference material (ERM-BD151, skimmed milk powder). For each element, the detection limit and the quantification limit values were reported.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | October 19, 2021 |
Submission Date | July 7, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 19 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).