Bu çalışmada, Ege bölgesinden toplanan turunçgil meyvelerinin (mandalina, limon, greyfurt, portakal) kabuk ve yapraklarından (taze ve kurutulmuş) elde edilen etanol ekstraktlarının, gıda kaynaklı üç Gram pozitif (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus) ve dört Gram negatif (Salmonella Typhi, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeroginosa) patojen bakteri türü üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin varlığı ile minimum inhibitör konsantrayon (MIC) ve minimum bakterisidal konsantrasyon (MBC) değerleri disk difüzyon metodu ile araştırılmıştır. Dört farklı turunçgil türünün taze ve kuru kabuklarından elde edilen etanol ekstraktları içerisinde en yüksek antimikrobiyal etkileri sırasıyla; 21.51 mm zon çapı ile Listeria monocytogenes ve 34.65 mm zon çapı ile Staphylococcus aureus üzerinde mandalina kabuğu etanol ekstrakları göstermiştir (p<0.05). Turunçgil kabuklarından elde edilen etanol ekstraktlarının en düşük MIC ve MBC değerleri sırasıyla 11.72 µg/mL ve 3.90 µg/mL ile Listeria monocytogenes üzerinde kurutulmuş mandalina ve limon kabukları etanol ekstraktında olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Turunçgil yapraklarından elde edilen etanol ekstraktlarının en düşük MIC ve MBC değerleri ise sırasıyla 5.86 µg/mL ile Bacillus cereus üzerinde kurutulmuş limon ve 3.90 µg/mL ile Listeria monocytogenes üzerinde kurutulmuş mandalina kabukları etanol ekstraktında olduğu belirlenmiştir (p<0.05).
In this study, the presence of antimicrobial effects of ethanol extracts obtained from the peel and leaves (fresh and dried) of citrus fruits (mandarin, lemon, grapefruit, orange) collected from the Aegean region of Turkey on three Gram positive (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus) and four Gram negative (Salmonella Typhi, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeroginosa) foodborne pathogenic bacteria species and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values were investigated by disk diffusion method. Among the ethanol extracts obtained from fresh and dried peels of four different citrus species, the highest antimicrobial effects were obtained for mandarin peel ethanol extracts on Listeria monocytogenes with a zone diameter of 21.51 mm and Staphylococcus aureus with a zone diameter of 34.65 mm (p<0.05). The lowest MIC and MBC values of ethanol extracts of citrus peels were obtained for dried tangerine and lemon peels on Listeria monocytogenes with 11.72 µg/mL and 3.90 µg/mL (p<0.05), respectively. The lowest MIC and MBC values of ethanol extracts of citrus leaves were determined for dried lemon peels on Bacillus cereus with 5.86 µg/mL and dried tangerine peels on Listeria monocytogenes with 3.90 µg/mL (p<0.05), respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2021 |
Submission Date | May 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 19 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).