Çocuk ile kurulan biyolojik bir bağ neticesinde ortaya çıkan bir rol olarak kavramsallaştırılan babalık bu bağlama sıkıştırılamayacak kadar pek çok farklı ve karmaşık ögeyi içinde barındırmaktadır. Toplumsal, kültürel, tarihsel, ırksal, etnik gibi pek çok alanda farklı formları olan bu olgunun biyolojik bir bağdan çok sosyal bir inşa sürecinin neticesi olması daha anlamlı durmaktadır. Babalık olgusuna dair kavramsal tanımlamaların doğru olarak yapılması bu olgunun keşfedilmesine ve ona ait kavramların ölçümlenmesine imkân sağlayacaktır. Bu çalışmada babalık olgusu ve ona ait alt kavramların kavramsal düzeyde tanımlamaları ele alınmış ve bu olgunun pratik yaşamdaki yansıması olarak gösterilen babalık katılımının ölçümüne dair yaklaşımlar ele alınarak tartışılmıştır. Daha fazla katılım kavramı pek çok çalışmada farklı kavramsal yaklaşımlara karşılık gelmekle birlikte babalık katılımı en çok annelik katılımı ile karşılaştırılmıştır. Babalık rolünün içinde bulunduğu bağlamın annelik rolünden farklı olması bu iki rolün karşılaştırılmasının yanlışlığını da beraberinde getirmektedir. Babalık katılımında yapılan ölçüm ve değerlendirmelerin pozitivist gelenek merkeze alınarak yapılmakta olduğu sonuçlarına ulaşılmış olup babalık davranışlarının niteliksel bağlamda tartışılmasının gerekliliği bu alanda yapılan tartışmalarda yerini almıştır.
Conceptualized as a role resulting from a biological bond with the child, paternity contains many different and complex elements that cannot be compressed. It is more meaningful that this phenomenon, which has different forms in many fields such as social, cultural, historical, racial and ethnic, is the result of a social construction process rather than a biological bond. Accurate definitions of the concept of paternity will allow the discovery of this phenomenon and the measurement of its concepts. In this study, the conceptual definitions of paternity phenomenon and its sub-concepts are discussed and the approaches about the measurement of paternity involvement which are shown as the reflection of this phenomenon in practical life are discussed. Although the concept of more involvement corresponds to different conceptual approaches in many studies, paternity involvement is most often compared to motherhood involvement. The fact that the context in which the role of paternity is different from the role of motherhood brings with it the mistake of comparing these two roles. It has been concluded that the measurements and evaluations made in the involvement of paternity are made by taking the positivist tradition as the center and the necessity to discuss the paternity behaviors in a qualitative context has taken its place in the discussions in this field.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 13 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.