This article explores the Ethiopian revolution by employing plausible factors ignored by traditional works to explain its inevitable occurrence in 1974. This attempt utilizes framing theory as a single most important framework to foreground the eschewed yet relevant historical phenomena in the course of studying the Ethiopian revolution. A large body of the literature displays a notable convergence in attributing the young elite segment of the then Ethiopian polity a causative factor. The seismic change, accordingly, has been characterized as urban-centered. Despite such a vast attempt, the formative course yet remains least understood and incomplete. The present work attempts to address this gap. It seeks to present a major challenge to the taken for granted scholarship and shed new light in the study of the transformation period in question. Its central argument points out that the Ethiopian revolution is better explained and understood by employing the consequential movements the mass segment of the society participated in far from the center. The revolution, accordingly, is primarily characterized as periphery-centered. Relying heavily on overlooked primary sources the research identified and expounded four major consequential movements that occurred in the periphery. The empirical discussion captures the converging symmetrical ambition the protracted movements had toward the formative change.
It gives me a great honor to publish this article with Prof. Dr. Gonca Bayraktar DURGUN
Bu makale, geleneksel çalışmaların görmezden geldiği makul faktörleri kullanarak Etiyopya devriminin 1974'teki kaçınılmaz oluşumunu açıklamayı hedeflemektedir. Bu çaba, Etiyopya devrimini inceleme sürecinde göz ardı edilmiş ilgili tarihsel fenomenleri ön plana çıkarmak için tek ve en önemli zemin olarak çerçeveleme teorisini kullanmaktadır. Literatürün büyük bir kısmı, o zamanki Etiyopya yönetiminin genç seçkin kesimini nedensel bir faktör olarak tanımlarken dikkate değer bir yakınlaşma sergilemektedir. Bu kabul ile, sismik değişim kent merkezli olarak nitelendirilmiştir. Böylesine büyük bir girişime rağmen, devrimi biçimlendiren yol henüz en az anlaşılmış ve eksik kalmış unsurdur. Mevcut çalışma bu boşluğu gidermeye çalışırken, verili kabul gören bilgiyi sorgulamak ve söz konusu dönüşüm döneminin incelenmesine yeni bir ışık tutmaya çalışmaktadır. Çalışmanın temel savı, Etiyopya devriminin, merkezden çok uzakta toplumun önemli bir kesiminin katıldığı sonuçsal hareketleri kullanarak daha iyi açıklanabileceği ve anlaşılabileceğidir. Devrim, buna göre, öncelikle çevre merkezli olarak nitelendirilmiştir. Çalışma, gözden kaçan birincil kaynaklara büyük ölçüde güvenerek, çevrede meydana gelen dört ana dolaylı hareketi tanımlamakta ve açıklamaktadır. Ampirik tartışma, uzun süreli hareketlerin biçimlendirici değişime yönelik yakınlaşan/ birleşen simetrik amaç/heveslerini yansıtmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 14 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.