Food prices have a significant impact on policy decisions to control the domestic inflation rate. In this direction, the present study aimed to measure the pass-through effect of food prices to consumer price index in Fragile Five countries. The Fragile Five, consisting of India, Indonesia, Brazil, South Africa and Turkey, is used to define countries with high inflation rates, low growth performance and high current account deficits. The definition of these countries as fragile economies is based on Morgan Stanley’s economic report in August 2013. After the Federal Reserve (FED) announced that it would reduce its bond purchases in May 2013, Morgan Stanley named the countries most affected by the FED's statements as fragile economies in August of the same year. For that reason, this study covered the period between 2013M8 and 2020M12. Static and dynamic panel data analysis (Generalized Moment Method; GMM) is used in the study, and FAO consumer price index and FAO food price index variables, which reflect the domestic general price trend on a monthly basis, are used. The findings showed that food prices had a significant and strong effect on determining the consumer price index in the Fragile Five countries in the relevant period.
Gıda fiyatları, yurtiçi enflasyon oranının kontrol altına alınmasına yönelik politika kararlarında önemli bir etkiye sahiptir. Bu doğrultuda çalışmada Kırılgan Beşli ülkelerinde gıda fiyatlarının tüketici fiyat endeksine geçiş etkisinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’den oluşan Kırılgan Beşli grubu; yüksek enflasyon oranına sahip, düşük büyüme performansı gösteren ve yüksek cari açık pozisyonları olan ülkeleri tanımlamaktadır. Bu ülkelerin kırılgan ekonomiler olarak tanımlanması, 2013 yılı Ağustos ayında Morgan Stanley’nin ekonomi raporuna dayanmaktadır. Amerikan Merkez Bankası (FED) 2013 yılı Mayıs ayında tahvil alımını azaltacağını duyurduktan sonra Morgan Stanley, aynı yılın Ağustos ayında FED’in bu açıklamalarından en fazla etkilenen ülkeleri kırılgan ekonomiler olarak adlandırmıştır. Bu doğrultuda bu çalışma 2013:08-2020:12 dönemini kapsamaktadır. Statik ve dinamik panel veri analizi (Genelleştirilmiş Moment Yöntemi; GMM)’nin kullanıldığı çalışmada aylık bazda yurtiçi genel fiyat eğilimini yansıtan FAO tüketici fiyat endeksi ve FAO gıda fiyat endeksi değişkenleri kullanılmaktadır. Elde edilen bulgular, Kırılgan Beşli ülkelerinde ilgili dönemde gıda fiyatlarının tüketici fiyat endeksini belirlemede önemli ve güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2021 |
Submission Date | June 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 16 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.