Bu çalışmada, tek ebeveynli hanelerdeki kadınların rol ve sorumluluklarındaki değişimlerin ve deneyimledikleri güçlüklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, derinlemesine görüşmeler yapılarak boşanma sonucunda tek ebeveyn anne olan 14 kadın araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. 14 kadının seçiminde farklı sosyo-ekonomik düzeyden katılımcıların yer alması ve maksimum çeşitliliğin sağlanması isteği etkili olmuştur. Araştırma verileri 2020 yılı Aralık ve 2021 Mart ayları arasında yüz yüze görüşmeler aracılığıyla toplanmış olup covid-19 pandemi koşullarından dolayı hijyen tedbirlerine azami ölçüde dikkat edilmiştir. Araştırma bulguları; yaşanan güçlükler ve sorunlardaki değişimler, sorumluluklardaki değişimler, istihdama katılım ve gelir elde etme durumu, destek mekanizmaları, toplumsal olarak boşanmış kadın algısı ve gelecek planları başlıkları altında paylaşılmıştır. Araştırmada tek ebeveynlik sürecinde ekonomik sorunların ön plana çıktığı, kadınların sorumluluklarında çok büyük değişimlerin yaşanmadığı, evli iken çalışmayan kadınların boşanmadan sonra iş arayışında olduğu, destek mekanizmaları çerçevesinde enformel desteklere daha çok başvurulduğu, toplumsal olarak boşanmış kadın algısının damgalayıcı ve eleştirel olduğu ayrıca kadınların geleceğe yönelik planlarının da büyük ölçüde çocukları üzerinden yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Ailede Değişim Boşanma, Tek ebeveynli aile Tek ebeveynli ailelerde deneyimlenen güçlükler Tek ebeveyn kadın
This study aimed to determine the changes in the roles and responsibilities of women in single-parent households and the difficulties they experienced. A qualitative research method was adopted and in-depth interviews were conducted with 14 women who became single parents as a result of divorce. In the selection of participants, attention was paid to the participation of participants from different socio-economic levels and it was aimed to ensure maximum diversity. The data were collected through face-to-face interviews between December 2020 and March 2021, and due to the covid-19 pandemic conditions, maximum attention was paid to hygiene measures. The findings were grouped under the following headings experienced difficulties and problems, changes in responsibilities, participation in employment and earning income, support mechanisms, the perception of divorced women in the society and future plans. In the study, it was found that economic problems were regarded as significant, there were no major changes in responsibilities, women who did not work while married were looking for a job after the divorce, informal support was used more within the framework of support mechanisms, the perception of divorced women in the society was stigmatizing and critical.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2021 |
Submission Date | June 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.