Dijitalleşme ile ülkeler bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak ekonomik anlamda verimliliklerini sağlayabilmektedirler. Özellikle büyük ekonomilere sahip olan ülkelerin dijitalleşme eğilimleri ve faaliyetleri küresel ekonomiyi etkileyebilmektedir. Dolayısıyla büyük ekonomiye sahip olan ülkelerin dijitalleşme performanslarının ölçümü büyük önem kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, en son 2019 yılı için ölçülen G20 grubunda yer alan 19 ülkenin CISCO Dijital Hazırlık Endeksi (CDRI) bileşenlerine ait değerler üzerinden söz konusu ülkelerin dijital hazırlık performanslarını ENTROPİ tabanlı VIKOR Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemi ile ölçmektir. Bulgulara göre, ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi kapsamında ülkelerin ortalama dijital hazırlık performans değerinden daha iyi değerlere sahip olan ülkelerin Güney Kore, ABD, Almanya, İngiltere, Avustralya, Japonya, Kanada ve Fransa olduğu gözlenmiştir. Dolayısıyla diğer G20 ülkelerinin ortalama dijital hazırlık performansından daha iyi değerlere sahip olan ülkeler ile dijital hazırlık performansı açısından uyum içinde olması açısından dijital hazırlık performanslarını artırmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunların dışında, ülkelerin dijital hazırlık performansları ayrıca ENTROPİ tabanlı ARAS, BTA, COPRAS, EDAS, ROV, TOPSIS, WASPAS ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) ÇKKV yöntemleri ile ölçülmüştür. Yöntemlere göre ölçülen değerler ile ülkelerin CDRI değerleri arasındaki en fazla ilişki ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi ile olduğu için söz konusu ÇKKV yöntemleri içinde CDRI’nın en iyi ENTROPİ tabanlı VIKOR yöntemi ile açıklanabileceği değerlendirilmiştir.
With digitalization, countries can achieve economic efficiency by using information and communication technologies. In particular, the digitalization trends and activities of countries with large economies can affect the global economy. Therefore, measuring the digitalization performance of countries with large economies gains great importance. In this context, the aim of the study is to measure the digital readiness performance of the 19 countries in the G20 group, which was last measured for 2019, over the values of the CISCO Digital Readiness Index (CDRI) components, using the ENTROPI-based VIKOR Multi-Criteria Decision Making (MCDM) method. The findings revealed that South Korea, USA, Germany, England, Australia, Japan, Canada and France had better values than the average digital preparation performance value of the countries within the scope of the ENTROPY-based VIKOR method. Therefore, it was concluded that other G20 countries should increase their digital readiness performance in order to be in harmony with the countries that have better values than the average digital readiness performance in terms of digital readiness performance. Apart from these, the digital readiness performances of the countries were also measured by ENTROPI-based ARAS, BTA, COPRAS, EDAS, ROV, TOPSIS, WASPAS and Gray Relational Analysis (GIA) MCDM methods. Since the highest correlation between the values measured according to the methods and the CDRI values of the countries was with the ENTROPI-based VIKOR method, it was evaluated that among the mentioned MCDM methods, CDRI could be best explained with the ENTROPI-based VIKOR method.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2021 |
Submission Date | August 11, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.