Understanding how income inequality affects the human development index (HDI) is crucial to understand where the multidimensional poverty problem originates from. The Gini coefficient expresses income inequality and allows the comparison of income distributions between countries. This study aims to use the HDI and the Gini coefficient, which shows the income distribution inequality, to analyse Brazil, Russia, India, China, and the Republic of South Africa (BRICS countries) and thus to understand how the income distribution inequality influences the human development index values. In this context, the Gini coefficient of the BRICS countries for the period 1990-2018 was analyzed with the panel data analysis method as the independent and the HDI data as the dependent variable. In addition, the economic growth variable was added as an explanatory variable to the model. In this analysis, the Augmented Mean Group Estimator (AMG) was used because the coefficient homogeneity could not be found after the cross-section dependence and cointegration test was performed and there was a correlation between the units. As a result, it was determined that there was no statistically significant relationship between the Gini coefficient and the HDI among BRICS countries. However, country-based showed that the changes in the Gini coefficient affected HDI in Brazil and Russia. While the direction of this effect was opposite in Brazil, it was linear in Russia.
Gelir eşitsizliğinin insani gelişme endeksini (İGE) nasıl etkilediğini açıklamak çok boyutlu yoksulluk sorununun nereden kaynaklandığını anlamak için çok önemlidir. Bu çalışma, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti (BRICS) için İGE ve gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısını birlikte analiz etmeyi ve böylece gelir dağılımı eşitsizliğinin İGE’yi nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda BRICS ülkelerinin 1990-2018 dönemi Gini katsayısı bağımsız değişken, İGE de bağımlı değişken olarak modele dahil edilmiş ve panel veri analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Ayrıca modele açıklayıcı değişken olarak ekonomik büyüme eklenmiştir. Bu analizde, yatay kesit bağımlılığı ve eşbütünleşme testi yapıldıktan sonra katsayı homojenliği bulunamadığı ve birimler arasında korelasyon olduğu için katsayı tahmini için Artırılmış Ortalama Grup Tahmincisi (AMG) kullanılmıştır. Sonuç olarak BRICS ülkeleri grubunda Gini katsayısı ile İGE arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Ancak ülke bazlı analizler incelendiğinde Gini katsayısındaki değişimlerin Brezilya ve Rusya'da İGE'yi etkilediği görülmektedir. Bu etki Brezilya'da ters yönlü iken; Rusya'da doğrusaldır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2021 |
Submission Date | September 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.