This study investigates whether gold is hedge or safe haven for stocks for a sample of 14 countries (7 developed and 7 emerging markets), using regression methods with GARCH(1,1) errors. The analysis is based on daily frequency observations of a period of nearly 20 years, ranging from September 17, 2001 to September 10, 2021. The data are split into two sub-samples on December 30, 2019 to diversify the effects of the COVID-19 crisis on global investor behavior. Different currency denominations are considered for gold and stock prices both in terms of national currencies and the U.S. dollar to distinguish between the behaviors of domestic and foreign investors. The results indicate that gold is hedge and safe haven especially for the emerging markets during the COVID-19 pandemic when market falls become more severe in the aftermath of the worldwide economic turmoil. The number of countries where gold acts as hedge and safe haven increases when the market prices are in terms of national currencies.
Bu çalışma altının, 14 ülkede (7 gelişmiş ve 7 gelişmekte olan) hisse senedi yatırımlarına karşı güvenli liman ve hedge özelliğini GARCH (1,1) hata terimleri varsayımlı regresyon metodları kullanarak araştırmaktadır. Verilerimiz günlük frekansta olup 17 Eylül 2001 tarihinden 10 Eylül 2021 tarihine kadar uzanan yaklaşık 20 yıllık bir periyodu kapsamaktadır. COVİD-19 krizinin global yatırımcı davranışını nasıl değiştirdiğinin ayrıştırılmasına yönelik olarak, 30 Aralık 2019 tarihi itibariyla örneklem iki alt gruba ayrılmıştır. Yerli ve yabancı yatırımcıların farklı davranışlarını ortaya çıkarabilmek için tüm fiyatlar hem yerel para birimleri hem de A.B.D. doları olarak analiz edilmiştir. Altın, özellikle de gelişmekte olan piyasalar için COVID-19 kriz döneminde hedge ve güvenli liman olarak öne çıkmaktadır. COVID-19 döneminde, dünya çapındaki ekonomik çalkantının ardından piyasa düşüşleri daha şiddetli hale gelmiştir. Yerli yatırımcı davranışını anlayabilmek için A.B.D. doları yerine yerel para birimi cinsinden piyasa fiyatlarına odaklandığımızda da altının riskten korunma aracı ve güvenli liman işlevi gördüğü ülke sayısının arttığı görülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 20 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.