Research Article
BibTex RIS Cite

IN THE 100th YEAR OF THE REPUBLIC, TURKEY’S CHANGING URBAN FOOD SYSTEMS AND COOPERATİVES

Year 2023, Volume: 10 Issue: Cumhuriyet Özel Sayısı, 588 - 615, 29.10.2023
https://doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276

Abstract

In recent years, the food crisis, encompassing various dimensions such as price increases, supply fluctuations, nutritional issues and climate change is being widely discussed both globally and Turkey. As a result of these impacts, there is an increasing scrutiny of the industrial food system, accompanied by a growing interest in alternative production and supply methods within food systems. Consequently, there has been a resurgence in cooperative policies and practices in Turkey in recent years. Despite this resurgence, cooperatives have a deep-rooted history dating back to the final years of the Ottoman Empire and the early years of the Republic. The aim of this study is to examine the experiences of cooperatives that have persisted since the early years of the Republic, in conjunction with the changes occurring in food systems. In other words, the transformation undergone by food systems and cooperatives throughout the history of the republic is the focal point of this study. Within the study, the continuous and evolving features of cooperatives in terms of their changing roles within food systems, analyzed through three distinct time periods, are investigated. The roles and functions of cooperatives vary in accordance with the central government's agricultural and food policies, transformations in rural and urban structures, and the tendencies of societal movements. By tracing the threads of differentiation and continuity, the study identifies that post-2000 cooperatives have exhibited a stronger tendency to become more independent from the central government, underlining a more pronounced departure from their previous characteristics.

References

  • Akad, T. (2013). Devletin Kırsal Kesime Yönelik Müdahaleleri. N. Oral (Ed.), Türkiye’de tarımın ekonomi-politiği (1923-2013) içinde (s. 35-46). Notabene Yayınları.
  • Akdağ, Sarı K. (2019). Cumhuriyet Dönemi'nde iktisadi açıdan İstanbul-Ankara çekişmesi (1923-1939) [doktora tezi]. İstanbul Üniversitesi.
  • Ak Kuran, S. (2019) Türkiye’de gıda sistemleri ve ekolojik etkileri [doktora tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Akşit, B. (1985). Köy, kasaba ve kentlerde toplumsal değişme. Turhan Kitabevi.
  • Akşit, B. (2006). Köy, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Hanehalkı/Aile Araştırmaları: 1923-2002 Yılları Arası Eleştirel Bir Yazın Taraması. A. Eraydın (Ed.), Degişen mekân: mekânsal süreçlere ilişkin tartışma ve araştırmalara toplu bakış: 1923-2003 içinde, (s. 23-41), Dost Kitabevi Yayınları.
  • Bazoğlu, N. (1987). İşçileşmeye karşı köylülüğün devamı tartışması ve düşündürdükleri. 11. Tez Kitap Dizisi, 7, 30-34.
  • Bilgin, N. & Tanıyıcı, Ş. (2008). Türkiye'de kooperatif ve devlet ilişkilerinin tarihi gelişimi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (2), 136-159.
  • Birtek F. & Keyder, Ç. (1976) Türkiye’de devlet tarım ilişkileri 1923-1950. Birikim, 22, 31-40.

  • Boratav, K. (2013). Tarımsal Fiyatlar, İstihdam ve Köylülüğün Kaderi, N. Oral (Ed.), Türkiye’de tarımın ekonomi-politiği (1923-2013) içinde (s.19-40). Notabene Yayınları.
  • Büke, A. (2019). 21. Yüzyılda kapitalist tarım-gıda sistemi ve tarım/köylü sorunu tartışmaları. Praksis, 50(2). 123-148.
  • Çukurçayır, M. A., Negiz, N., & Yemen, A. (2014). 6360 Sayılı Kanun’un uygulamasında köy (lü) mü mahalle (li) mi. Uluslararası XI. Kamu Yönetimi Forumu Bildiriler Kitabı: AfroAvrasya Coğrafyasında Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Sorunları. TODAİE Yayınları.
  • De Janvry, A., & Garramon, C. (1977). The dynamics of rural poverty in Latin America. The Journal of Peasant Studies, 4(3), 206-216. https://doi.org/10.1080/03066157708438020
  • Dünya Gazetesi. (2023, 13 Haziran). Türkiye'de orta vadede en az 20 bin market açılması bekleniyor. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.dunya.com/sektorler/adresinden edinilmiştir.
  • Edgücan, Ç.Ş. (2021). 21. Yüzyıl Türkiye’sinde Kooperatifler: Teori, Pratik, Vizyon (ed.). Notabene Yayınları.
  • Emiroğlu, A. (2021). Geçmişten Günümüze Kooperatifler, Ekin Yayınevi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. (2021). Ticaret Bakanlığı 2021 yılı faaliyet raporu, 20 Ağustos 2023 tarihinde www.ticaret.gov.tr/data/adresinden edinilmiştir.
  • Günaydın, G. (2014). Köylülüğün Dönüşümü, A. Aysu & M.S. Kayaoğlu (ed)., Köylülükten Sonra Tarım İçinde s. 457-535, Epos Yayınları.
  • Işıl, Ö.S. & Değirmenci, S. (2020). Yaşamı Örgütleyen Deneyimler: Kadınlar Dayanışma Ekonomilerini ve Kooperatifleri Tartışıyor (ed.). Notabene Yayınları.
  • İstanbul Planlama Ajansı (2021). İstanbul gıda stratejisi belgesi, 20 Ağustos 2023 tarihinde https://ipa.istanbul/istanbulgidastratejibelgesi adresinden edinilmiştir.
  • Ayalp Karakaya, E. (2020). Tarımsal gıda sistemleri dönüşüyor mu? Izmir’de alternatif gıda inisiyatifleri. Toplum ve Bilim, 153, 49-81.
  • Karg, H., Drechsel, P., Akoto-Danso, E.K., Glaser, R., Nyarko, G. & Buerkert, A. (2016). Foodsheds and city region food systems in two west african cities. Sustainability, 8, 11-75. https://doi.org/10.3390/su8121175
  • Kazgan, G. (1983). “Tarım” Maddesi, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi Cilt: 9 İçinde, s. 2410-2429. İletişim Yayınları.
  • Kemal, Y.(2011). Röportajlar. Yapı Kredi Yayınları.

  • Keskin N. E. & Yıldırım C. (2018, 10 Nisan). İzmir’de tarımsal kalkınma ve Büyükşehir Belediyesi [Bildiri sunumu]. İzmir Belediyesi'nin 150. Kuruluş Yıldönümünde Uluslararası Yerel Yönetimler Demokrasi ve İzmir Sempozyumu Bildiriler Kitabı, (s. 196-213), İzmir.
  • Keyder, Ç. (1983). Türk Tarımında Küçük Köylü Mülkiyetinin Tarihsel Oluşumu ve Bugünkü Yapısı, Ç. Keyder (Ed.), Toplumsal tarih çalışmaları içinde (s.221-276). Dost Kitabevi Yayınları. 

  • Kıray, M. (2000). Eregli: Agır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası, Bağlam Yayınları.
  • Köymen, O. (2008). Kapitalizm ve Köylülük, Yordam Yayınları.
  • Mülayim, Z.G. (1982, 17 Mayıs) Türk Kooperatifçiliğinde Son Gelişmeler [Bildiri sunumu]. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Konferans, Bursa.
  • Oral, N. (2013). Türkiye’de Tarımın Ekonomi-Politiği 1923-2013 (ed.), Notabene Yayınları.
  • Özensel, E. (2015). Türkiye’de Kırsal Yapıların Dönüşümü. Çizgi Yayınevi.
  • Polat, H. (2017). Yarının İşletmesi Kooperatif. Orkide.
  • Şengül, H. T. (2009). Kentsel Çelişki ve Siyaset. İmge Kitabevi.
  • T.C. Başbakanlık. (1983). Türkiye Yıllığı 1983, Başbakanlık Basım Yayın Genel Müdürlüğü, Dönmez Ofset Basım Evi.
  • Tarım Kredi Gazetesi. (2023, 10 Haziran). Kooperatif marketler. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.tarimkredi.org.tr/gundem/tarim-kredi-gazetesi/adresinden edinilmiştir.
  • Tökin, İ. H. (1990). Türkiye Köy İktisadiyatı. İletişim Yayınları.
  • TUİK. (2021). İşgücü İstatistikleri Bülteni. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://data.tuik.gov.tr/Bulten/ adresinden edinilmiştir.
  • Tendall, D. M., Joerin, J., Kopainsky, B., Edwards, P., Shreck, A., Le, Q. B., & Six, J. (2015). Food system resilience: Defining the concept. Global Food Security, 6, 17-23. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2015.08.001.
  • Öngel, S. & Yıldırım, U.D. (2019). Krize Karşı Kooperatifler: Deneyimler, Tartışmalar, Alternatifler (ed.). Notabene Yayınları.
  • Özkök, Y., & Köse, Z. (2021). Kooperatifçilik ve bölgesel kalkınma ilişkisi: Türkiye üzerine bir inceleme. Third Sector Social Economic Review, 56(4), 2647-2664. Doi:10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.11.1689.
  • Özdemir, G. (2011, 13 Ekim). The case of women’s cooperatives in struggle against poverty [Bildiri sunumu]. In International symposium on poverty alleviation strategies, (pp. 393-399), İstanbul.
  • Kocabaş, Ö. Y. (2003). Türkiye'de Kooperatifçilik Düşüncesinin Gelişimi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 8(1/2), 15-24.
  • Nadi, Y. (1929, 14 Nisan). Hayat pahalılığı, 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.gastearsivi.com/gazete/cumhuriyet/1929-04-14/1adresinden edinilmiştir.
  • Şahin, Ç. (2018). Türkiye tarımında kooperatifçilik alternatifini yeniden düşünmek. Politik Ekonomik Kuram, 2(2), 59-76. https://doi.org/10.30586/pek.494587
  • Şahin, G. (2016). Türkiye'de gübre kullanım durumu ve gübreleme konusunda yaşanan problemler. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(1), 19-32.
  • Yarış, A., & Ayalp, E. K. (2023). Kentsel gıda planlaması için çıkarımlar: Gıdanın kent-bölgesi’ni tanımlamak. Sketch: Journal Of City And Regional Planning, 5(01), 46-60, https://doi.org/10.5281/zenodo.8214074
  • Yıldırım, U. D. (2017). Tarımda alternatif kamusallığın olanakları: İzmir Tire süt kooperatifi örneği. Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi, 2, 50-67.
  • Yıldırım, U.D.& Öngel F.S. (2021). Şirketlerden Kooperatiflere Rekabetten Dayanışmaya Deneyimler, Tartışmalar (ed.). Notabene Yayınları.
  • Yıldırım, U.D. & Yıldırım, M. C. (2021). “Yeşil Ekonomiye” Geçiş Sürecinde Tarladan Sofraya Adil, Sağlıklı Ve Çevre Dostu Gıda Sistemleri Ve Kooperatifler. F.Sezgin, E. Acı, R. A. Kuşçu (Ed.) Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil ekonomi içinde (s. 217-245). Nobel Yayıncılık.
  • Yıldırır Kocabaş, Ö. (2006). Türk Kooperatifçilik Tarihi içerisinde Samsun'un yeri. C. Yılmaz (Ed.) Geçmişten geleceğe Samsun 1. Kitap içinde, (s.385-397), Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Evi.
  • Yıldırmaz, S. (2010). Kente Yönelen Köylüler: Kırsal Yapının Dönüşümü, Göç ve Gecekondu. B. Şen & A.E. Doğan (Ed.), Tarih, sınıflar ve kent içinde, (s.398-464), Dipnot Yayınları.
  • United Nations Food And Agricultural Organization (UN FAO). (2008). The state of food ınsecurity ın the world. 21 Temmuz 2023 tarihinde http://www.fao.org/3/i0291e/i0291e00.pdf adresinden edinilmiştir.
  • Ülgen, Y. (2008). Köy-Koop hareketinin Türk kooperatifçiliğinin gelişimine olan etkileri [yüksek lisans tezi]. Namık Kemal Üniversitesi.
  • Varlık, B. (1980). 1930-1940 Yılları arasında Türkiye’de tarımsal kooperatifler üzerine bir deneme. Ekonomik Yaklaşım, 1(3), 101-133.
  • Wiskerke, J. S. (2015). Urban Food Systems. H. Zeeuw & P. Drechsel (Ed.), Cities and agriculture Inside (p. 19-43). Routledge.

CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER

Year 2023, Volume: 10 Issue: Cumhuriyet Özel Sayısı, 588 - 615, 29.10.2023
https://doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276

Abstract

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaşanmakta olan gıda krizi fiyat artışları, arz dalgalanmaları, beslenme sorunları, iklim değişikliği gibi çeşitli boyutlarıyla tartışılmaktadır. Bu etkilere bağlı olarak endüstriyel gıda sistemine yönelik sorgulamalar artarken gıda sistemlerinde alternatif üretim ve tedarik yöntemlerine olan ilgi artmaktadır. Bu sürece bağlı olarak Türkiye’de son yıllarda kooperatifleşme politikaları ve uygulamalarında yeniden bir canlanma gözlenmektedir. Bu canlanmaya karşın kooperatifçiliği Osmanlı’nın son dönemlerine ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarına dayanan köklü bir geçmişi vardır. Bu çalışmanın amacı Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren varlığını sürdüren kooperatifleşme deneyimlerini gıda sistemlerinde yaşanan değişmelerle birlikte ele almaktır. Diğer bir değişle gıda sistemlerinin ve kooperatiflerin cumhuriyet tarihi boyunca geçirdiği dönüşüm çalışmanın odak noktası olarak belirlenmiştir. Çalışmada üç farklı dönem altında ele alınan kooperatiflerin gıda sistemleri içindeki değişen rolleri bakımından süreklilik gösteren ve farklılaşan özellikleri neler olabileceği sorusu cevaplanmaya çalışılmıştır. Merkezi devletin tarım, gıda politikaları, kırsal ve kentsel yapıdaki dönüşüm ve toplumsal hareketlerin eğilimlerine bağlı olarak kooperatiflerin taşıdığı rol ve işlevler farklılaşmaktadır. Çalışmada farklılaşma ve sürekliliklerin izi sürülerek 2000 sonrası dönemde gelişen kooperatifçiliğin merkezi devletten bağımsızlaşan karakterinin daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığı saptanmıştır.

References

  • Akad, T. (2013). Devletin Kırsal Kesime Yönelik Müdahaleleri. N. Oral (Ed.), Türkiye’de tarımın ekonomi-politiği (1923-2013) içinde (s. 35-46). Notabene Yayınları.
  • Akdağ, Sarı K. (2019). Cumhuriyet Dönemi'nde iktisadi açıdan İstanbul-Ankara çekişmesi (1923-1939) [doktora tezi]. İstanbul Üniversitesi.
  • Ak Kuran, S. (2019) Türkiye’de gıda sistemleri ve ekolojik etkileri [doktora tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Akşit, B. (1985). Köy, kasaba ve kentlerde toplumsal değişme. Turhan Kitabevi.
  • Akşit, B. (2006). Köy, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Hanehalkı/Aile Araştırmaları: 1923-2002 Yılları Arası Eleştirel Bir Yazın Taraması. A. Eraydın (Ed.), Degişen mekân: mekânsal süreçlere ilişkin tartışma ve araştırmalara toplu bakış: 1923-2003 içinde, (s. 23-41), Dost Kitabevi Yayınları.
  • Bazoğlu, N. (1987). İşçileşmeye karşı köylülüğün devamı tartışması ve düşündürdükleri. 11. Tez Kitap Dizisi, 7, 30-34.
  • Bilgin, N. & Tanıyıcı, Ş. (2008). Türkiye'de kooperatif ve devlet ilişkilerinin tarihi gelişimi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (2), 136-159.
  • Birtek F. & Keyder, Ç. (1976) Türkiye’de devlet tarım ilişkileri 1923-1950. Birikim, 22, 31-40.

  • Boratav, K. (2013). Tarımsal Fiyatlar, İstihdam ve Köylülüğün Kaderi, N. Oral (Ed.), Türkiye’de tarımın ekonomi-politiği (1923-2013) içinde (s.19-40). Notabene Yayınları.
  • Büke, A. (2019). 21. Yüzyılda kapitalist tarım-gıda sistemi ve tarım/köylü sorunu tartışmaları. Praksis, 50(2). 123-148.
  • Çukurçayır, M. A., Negiz, N., & Yemen, A. (2014). 6360 Sayılı Kanun’un uygulamasında köy (lü) mü mahalle (li) mi. Uluslararası XI. Kamu Yönetimi Forumu Bildiriler Kitabı: AfroAvrasya Coğrafyasında Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Sorunları. TODAİE Yayınları.
  • De Janvry, A., & Garramon, C. (1977). The dynamics of rural poverty in Latin America. The Journal of Peasant Studies, 4(3), 206-216. https://doi.org/10.1080/03066157708438020
  • Dünya Gazetesi. (2023, 13 Haziran). Türkiye'de orta vadede en az 20 bin market açılması bekleniyor. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.dunya.com/sektorler/adresinden edinilmiştir.
  • Edgücan, Ç.Ş. (2021). 21. Yüzyıl Türkiye’sinde Kooperatifler: Teori, Pratik, Vizyon (ed.). Notabene Yayınları.
  • Emiroğlu, A. (2021). Geçmişten Günümüze Kooperatifler, Ekin Yayınevi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. (2021). Ticaret Bakanlığı 2021 yılı faaliyet raporu, 20 Ağustos 2023 tarihinde www.ticaret.gov.tr/data/adresinden edinilmiştir.
  • Günaydın, G. (2014). Köylülüğün Dönüşümü, A. Aysu & M.S. Kayaoğlu (ed)., Köylülükten Sonra Tarım İçinde s. 457-535, Epos Yayınları.
  • Işıl, Ö.S. & Değirmenci, S. (2020). Yaşamı Örgütleyen Deneyimler: Kadınlar Dayanışma Ekonomilerini ve Kooperatifleri Tartışıyor (ed.). Notabene Yayınları.
  • İstanbul Planlama Ajansı (2021). İstanbul gıda stratejisi belgesi, 20 Ağustos 2023 tarihinde https://ipa.istanbul/istanbulgidastratejibelgesi adresinden edinilmiştir.
  • Ayalp Karakaya, E. (2020). Tarımsal gıda sistemleri dönüşüyor mu? Izmir’de alternatif gıda inisiyatifleri. Toplum ve Bilim, 153, 49-81.
  • Karg, H., Drechsel, P., Akoto-Danso, E.K., Glaser, R., Nyarko, G. & Buerkert, A. (2016). Foodsheds and city region food systems in two west african cities. Sustainability, 8, 11-75. https://doi.org/10.3390/su8121175
  • Kazgan, G. (1983). “Tarım” Maddesi, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi Cilt: 9 İçinde, s. 2410-2429. İletişim Yayınları.
  • Kemal, Y.(2011). Röportajlar. Yapı Kredi Yayınları.

  • Keskin N. E. & Yıldırım C. (2018, 10 Nisan). İzmir’de tarımsal kalkınma ve Büyükşehir Belediyesi [Bildiri sunumu]. İzmir Belediyesi'nin 150. Kuruluş Yıldönümünde Uluslararası Yerel Yönetimler Demokrasi ve İzmir Sempozyumu Bildiriler Kitabı, (s. 196-213), İzmir.
  • Keyder, Ç. (1983). Türk Tarımında Küçük Köylü Mülkiyetinin Tarihsel Oluşumu ve Bugünkü Yapısı, Ç. Keyder (Ed.), Toplumsal tarih çalışmaları içinde (s.221-276). Dost Kitabevi Yayınları. 

  • Kıray, M. (2000). Eregli: Agır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası, Bağlam Yayınları.
  • Köymen, O. (2008). Kapitalizm ve Köylülük, Yordam Yayınları.
  • Mülayim, Z.G. (1982, 17 Mayıs) Türk Kooperatifçiliğinde Son Gelişmeler [Bildiri sunumu]. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Konferans, Bursa.
  • Oral, N. (2013). Türkiye’de Tarımın Ekonomi-Politiği 1923-2013 (ed.), Notabene Yayınları.
  • Özensel, E. (2015). Türkiye’de Kırsal Yapıların Dönüşümü. Çizgi Yayınevi.
  • Polat, H. (2017). Yarının İşletmesi Kooperatif. Orkide.
  • Şengül, H. T. (2009). Kentsel Çelişki ve Siyaset. İmge Kitabevi.
  • T.C. Başbakanlık. (1983). Türkiye Yıllığı 1983, Başbakanlık Basım Yayın Genel Müdürlüğü, Dönmez Ofset Basım Evi.
  • Tarım Kredi Gazetesi. (2023, 10 Haziran). Kooperatif marketler. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.tarimkredi.org.tr/gundem/tarim-kredi-gazetesi/adresinden edinilmiştir.
  • Tökin, İ. H. (1990). Türkiye Köy İktisadiyatı. İletişim Yayınları.
  • TUİK. (2021). İşgücü İstatistikleri Bülteni. 20 Ağustos 2023 tarihinde https://data.tuik.gov.tr/Bulten/ adresinden edinilmiştir.
  • Tendall, D. M., Joerin, J., Kopainsky, B., Edwards, P., Shreck, A., Le, Q. B., & Six, J. (2015). Food system resilience: Defining the concept. Global Food Security, 6, 17-23. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2015.08.001.
  • Öngel, S. & Yıldırım, U.D. (2019). Krize Karşı Kooperatifler: Deneyimler, Tartışmalar, Alternatifler (ed.). Notabene Yayınları.
  • Özkök, Y., & Köse, Z. (2021). Kooperatifçilik ve bölgesel kalkınma ilişkisi: Türkiye üzerine bir inceleme. Third Sector Social Economic Review, 56(4), 2647-2664. Doi:10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.21.11.1689.
  • Özdemir, G. (2011, 13 Ekim). The case of women’s cooperatives in struggle against poverty [Bildiri sunumu]. In International symposium on poverty alleviation strategies, (pp. 393-399), İstanbul.
  • Kocabaş, Ö. Y. (2003). Türkiye'de Kooperatifçilik Düşüncesinin Gelişimi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 8(1/2), 15-24.
  • Nadi, Y. (1929, 14 Nisan). Hayat pahalılığı, 20 Ağustos 2023 tarihinde https://www.gastearsivi.com/gazete/cumhuriyet/1929-04-14/1adresinden edinilmiştir.
  • Şahin, Ç. (2018). Türkiye tarımında kooperatifçilik alternatifini yeniden düşünmek. Politik Ekonomik Kuram, 2(2), 59-76. https://doi.org/10.30586/pek.494587
  • Şahin, G. (2016). Türkiye'de gübre kullanım durumu ve gübreleme konusunda yaşanan problemler. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(1), 19-32.
  • Yarış, A., & Ayalp, E. K. (2023). Kentsel gıda planlaması için çıkarımlar: Gıdanın kent-bölgesi’ni tanımlamak. Sketch: Journal Of City And Regional Planning, 5(01), 46-60, https://doi.org/10.5281/zenodo.8214074
  • Yıldırım, U. D. (2017). Tarımda alternatif kamusallığın olanakları: İzmir Tire süt kooperatifi örneği. Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi, 2, 50-67.
  • Yıldırım, U.D.& Öngel F.S. (2021). Şirketlerden Kooperatiflere Rekabetten Dayanışmaya Deneyimler, Tartışmalar (ed.). Notabene Yayınları.
  • Yıldırım, U.D. & Yıldırım, M. C. (2021). “Yeşil Ekonomiye” Geçiş Sürecinde Tarladan Sofraya Adil, Sağlıklı Ve Çevre Dostu Gıda Sistemleri Ve Kooperatifler. F.Sezgin, E. Acı, R. A. Kuşçu (Ed.) Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil ekonomi içinde (s. 217-245). Nobel Yayıncılık.
  • Yıldırır Kocabaş, Ö. (2006). Türk Kooperatifçilik Tarihi içerisinde Samsun'un yeri. C. Yılmaz (Ed.) Geçmişten geleceğe Samsun 1. Kitap içinde, (s.385-397), Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Evi.
  • Yıldırmaz, S. (2010). Kente Yönelen Köylüler: Kırsal Yapının Dönüşümü, Göç ve Gecekondu. B. Şen & A.E. Doğan (Ed.), Tarih, sınıflar ve kent içinde, (s.398-464), Dipnot Yayınları.
  • United Nations Food And Agricultural Organization (UN FAO). (2008). The state of food ınsecurity ın the world. 21 Temmuz 2023 tarihinde http://www.fao.org/3/i0291e/i0291e00.pdf adresinden edinilmiştir.
  • Ülgen, Y. (2008). Köy-Koop hareketinin Türk kooperatifçiliğinin gelişimine olan etkileri [yüksek lisans tezi]. Namık Kemal Üniversitesi.
  • Varlık, B. (1980). 1930-1940 Yılları arasında Türkiye’de tarımsal kooperatifler üzerine bir deneme. Ekonomik Yaklaşım, 1(3), 101-133.
  • Wiskerke, J. S. (2015). Urban Food Systems. H. Zeeuw & P. Drechsel (Ed.), Cities and agriculture Inside (p. 19-43). Routledge.
There are 53 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Urban Policy, Policy and Administration (Other)
Journal Section Tüm Sayı
Authors

Uygar Dursun Yıldırım 0000-0001-5049-5425

Publication Date October 29, 2023
Submission Date August 31, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 10 Issue: Cumhuriyet Özel Sayısı

Cite

APA Yıldırım, U. D. (2023). CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER. Akademik Hassasiyetler, 10(Cumhuriyet Özel Sayısı), 588-615. https://doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276
AMA Yıldırım UD. CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER. Akademik Hassasiyetler. October 2023;10(Cumhuriyet Özel Sayısı):588-615. doi:10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276
Chicago Yıldırım, Uygar Dursun. “CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER”. Akademik Hassasiyetler 10, no. Cumhuriyet Özel Sayısı (October 2023): 588-615. https://doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276.
EndNote Yıldırım UD (October 1, 2023) CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER. Akademik Hassasiyetler 10 Cumhuriyet Özel Sayısı 588–615.
IEEE U. D. Yıldırım, “CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER”, Akademik Hassasiyetler, vol. 10, no. Cumhuriyet Özel Sayısı, pp. 588–615, 2023, doi: 10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276.
ISNAD Yıldırım, Uygar Dursun. “CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER”. Akademik Hassasiyetler 10/Cumhuriyet Özel Sayısı (October 2023), 588-615. https://doi.org/10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276.
JAMA Yıldırım UD. CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER. Akademik Hassasiyetler. 2023;10:588–615.
MLA Yıldırım, Uygar Dursun. “CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER”. Akademik Hassasiyetler, vol. 10, no. Cumhuriyet Özel Sayısı, 2023, pp. 588-15, doi:10.58884/akademik-hassasiyetler.1353276.
Vancouver Yıldırım UD. CUMHURİYETİN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN KENTSEL GIDA SİSTEMLERİ VE KOOPERATİFLER. Akademik Hassasiyetler. 2023;10(Cumhuriyet Özel Sayısı):588-615.

MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.