Bu çalışmada Ulaştırma ve Depolama Sektöründe Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren işletmelerin finansal performanslarının değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda çok kriterli karar verme tekniklerinden EDAS ve COPRAS yöntemleri kullanılmış olup finansal performansı belirlemek için Tobin Q rasyosu ile finansal başarısızlığı ölçmek için kullanılan Altman Z-Score, Springate S-Score, Taffler T-Score, Zmijewski X-Score gibi geniş çapta kabul görmüş ölçütler ve likidite oranlarından Cari ve Nakit Oran bir arada kullanılmıştır. Finansal göstergelerin önem derecelerinin bilinmemesi ve bazı finansal göstergelerin tekrarlanması nedeniyle entropi yöntemi kullanılarak finansal göstergelerin yıl bazlı önem dereceleri belirlenerek değerlendirme gerçekleştirilmiştir. İki yöntemden elde edilen sıralama sonuçları ise Spearman korelasyonu ile incelenmiştir. Ayrıca finansal performansı başarılı olan işletmelerin finansal başarısızlık açısından farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgularda, çalışmada kullanılan finansal göstergelerin çoğunlukla işletmelerin iflasa yakın olma veya finansal performans açısından farklı sonuçlar verdiği yönündedir. Sıralama yöntemlerinden elde edilen bulguların Spearman korelasyonunun ise 2017 yılı dışında anlamlı, güçlü pozitif olduğu yönündedir.
Gerek Yok
Yok
This study aims to evaluate the financial performance of companies operating in the Transportation and Storage Sector listed on Borsa Istanbul. Multi-criteria decision-making techniques such as the EDAS and COPRAS methods were utilized to achieve this aim. Tobin Q ratio was employed to determine financial performance, while widely recognized metrics like Altman Z-Score, Springate S-Score, Taffler T-Score, and Zmijewski X-Score, along with liquidity ratios including current and cash ratios, were utilized to measure financial distress. Because of the unknown degrees of importance of financial indicators and the repetition of specific financial indicators, an entropy method was applied to determine the yearly importance of financial indicators for evaluation. The ranking results obtained from the two methods were examined using Spearman correlation. Additionally, a test was conducted to determine whether companies with successful financial performance differed regarding financial distress. The findings obtained from this study suggest that the financial indicators used in this study often provide different outcomes for companies, particularly concerning their proximity to bankruptcy or financial performance. Additionally, the correlation between the findings obtained from ranking methods indicates a significant, strong positive correlation, except for the year 2017.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Finance |
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | August 24, 2024 |
Submission Date | February 8, 2024 |
Acceptance Date | August 21, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.