This study examines the problems arising from the accessibility of the physical environment, which is one of the main problems faced by disabled immigrants in mainstream society, based on their experiences and using the social model approach. A snowball sampling technique was used to reach five women and seven men with disabilities living in the city centre of Tokat. Data collected through semi-structured interviews were analysed using content analysis. The findings show that disabled immigrants face significant challenges related to the accessibility of the physical environment, starting from their homes and neighbourhoods, which prevent them from accessing even very basic services such as health care and language training. Migrants with disabilities face problems of accessibility of the physical environment, such as houses, buildings, streets, sidewalks and bus stops that are not adapted to their needs. Inaccessible conditions of the physical environment prevent disabled migrants from going out, participating in social life and accessing services. This situation restricts their individual mobility, reduces their autonomy and limits their opportunities for social participation. Therefore, in identifying and addressing the problems of disabled immigrants, it is necessary to consider the physical determinants of the social environment that create and exacerbate their experience of disability, beyond their functional limitations. Policies targeting disabled immigrants should aim to remove environmental barriers.
Bu çalışma, sosyal model yaklaşımından hareketle engelli göçmenlerin ana akım toplum yapılarında karşılaştığı temel sorunlardan olan fiziki çevrenin erişilebilirlik koşullarından kaynaklı sorunları, onların deneyimlerine dayanılarak incelemektedir. Tokat il merkezinde yaşayan beş kadın ve yedi erkek engelli göçmene kartopu örnekleme tekniği kullanılarak ulaşılmıştır. Yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, engelli göçmenlerin fiziki çevrenin erişilebilirliği ile ilgili olarak yaşadıkları evler, mahallelerden başlayan ve sağlık, dil eğitimi gibi çok temel hizmetlere dahi ulaşamamalarına neden olan ciddi zorlukları olduğunu ortaya koymaktadır. Engelli göçmenler, gereksinimlerine uygun olmayan evler, binalar, yollar, kaldırımlar ve duraklar gibi fiziksel çevrenin erişilebilirlik sorunlarıyla karşı karşıyadır. Fiziki çevrenin erişilebilir olmayan koşulları, engelli göçmenlerin evlerinden dışarı çıkmalarını, toplumsal yaşama katılmalarını ve hizmetlere erişimlerini engellemektedir. Bu durum, onların bireysel hareketliliğini kısıtlamakta, özerkliklerini azaltmakta ve topluma katılım olanaklarını sınırlamaktadır. Bu nedenle, engelli göçmenlerin sorunlarının tespit edilmesi ve çözümünde, işlevsel kısıtlılıklarının ötesinde onlar için engellilik deneyimini yaratan ve artıran, sosyal çevrenin fiziksel belirleyicilerinin dikkate alınması gereklidir. Engelli göçmenlere yönelik politikalar da çevresel engelleri kaldırmayı amaçlamalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Sociology of Migration, Ethnicity and Multiculturalism |
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | August 24, 2024 |
Submission Date | March 27, 2024 |
Acceptance Date | August 21, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.