Görüntü Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

Book Review: Global Food Security (Facts-Calls-Perspectives

Yıl 2023, , 109 - 116, 30.06.2023
https://doi.org/10.53507/akademikdusunce.1064199

Öz

Eldar Guliyev's book called Global Food Security (Facts-Calls-Perspectives), which is the subject of this study, basically offers solutions about the studies that can be done on food safety. In the book, in which the economic, global and social aspects of food safety are examined in the first 3 chapters, various aspects of ensuring food safety are explained in the 4th chapter, and what can be done about food accessibility in the results and recommendations in the 5th chapter. Representatives of the famous scientific and educational institutions of important countries, academic circles, international organizations in Rome, as well as the representatives of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) together with the representatives of Azerbaijan's Embassy in Italy in 2017. attended by the author of the book, Prof. Eldar Guliyev was presented with the International Book of the Year award by the UN Public Services Award Council. In this promotion, Professor Eldar Guliyev was presented with the real membership (academic) diploma of the Vatican Bonifesiana Academy, and the book was included in the UN Central Library Fund in Switzerland. Translated from Azerbaijani Turkish to Turkey Turkish by Ayişe Nebi, the book was published in 1000 copies in September 2019, pursuant to the decision no. This book, which is a quality work in terms of presenting realistic perspectives on each issue discussed with the food safety dimension at the end of the chapters, giving effective advice on solution proposals and calling the authorities for a solution, is a comprehensive study and academic background that collects basic information in terms of understanding global food security. It is an important resource for people to understand the importance of food safety.

Kaynakça

  • Birleşmiş Milletler (1974). Report of the World Food Conference, Rome, United Nations, 5-16, November 1974, New York 1975, Resolution XVII, https://digitallibrary.un.org/record/701143#record-files-collapse-header, Erişim tarihi: 01.03.2022.
  • Birleşmiş Milletler (1994). Human Development Report, 1994. United Nations Development Programme, Oxford University Press, New York- Oxford, 1994, https://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/255/hdr_1994_en_complete_nostats.pdf, Erişim tarihi: 01.03.2022.
  • FAO (1996). The State of Food Security and Nutrition in the World, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Food Summit, Rome.
  • Guliyev, E. (2019). Küresel Gıda Güvenliği (Gerçekler-Çağrılar-Perspektifler). Ankara. Kültür Ajans Yayınları No: 384. Eylül, 2019. ISBN: 978-605-325-186-6.
  • Koç, G. ve Uzmay, A. (2015). Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler ve Türkiye, Tarım Ekonomisi Dergisi, 2015, C. 21, s. 39-48.
  • Peerzada, R. İ. (2019). Uluslararası Hukukta Gıda Hakkı (Doktora Tezi). İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı, Kamu Hukuku Bilim Dalı, Ankara.

KİTAP İNCELEMESİ: KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ (GERÇEKLER-ÇAĞRILAR-PERSPEKTİFLER)

Yıl 2023, , 109 - 116, 30.06.2023
https://doi.org/10.53507/akademikdusunce.1064199

Öz

Bu çalışmanın amacı, Prof. Dr. Eldar Guliyev’in “Küresel Gıda Güvenliği (Gerçeklikler-Çağrılar Perspektifler)” isimli küresel gıda güvencesi konusunda önemli bilgiler veren ve farklı bakış açıları geliştiren kitabını tanıtmaktır. Yazar, “Gıdaya ulaşım hakkını temel insan hakkı” olarak tanımlayan 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden başlayarak başta Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere ulusal veya uluslararası düzeyde pek çok kuruluşun önemle üzerinde durduğu gıda güvencesi hususunda; mevcut durumu ortaya koymuş, ülkelerin ve uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vermiş, küresel gıda güvencesini günümüzde tehdit eden ve gelecekte muhtemel tehdit edebilecek konuları sıralayıp bunlar için çözüm önerileri geliştirmiştir. İncelenen kitap, uluslararası ödüllü olup, 2017 yılı Kasım ayında Roma’da gerçekleştirilen, 8 ülkenin ünlü bilim ve eğitim kurumları, akademik çevreler, Roma’daki uluslararası örgütler ve aynı zamanda BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcileri ile birlikte Azerbaycan’ın İtalya’daki Büyük Elçilik temsilcilerinin de katıldığı kitap tanıtımında İngilizce dilinde geniş çevrelere tanıtılmıştır. Bu tanıtımda, Prof. Eldar Guliyev’e, BM Kamu Hizmetler Ödülü Konseyi’nin uluslararası Yılın Kitabı ödülü takdim edilmiştir. Kitap, BM İsviçre’deki Merkezi Kütüphane Fonu’na alınmıştır. Aynı zamanda tanıtımda Prof. Eldar Guliyev’e Vatikan Bonifesiana Akademisi’nin gerçek üyelik (akademik) diploması da takdim edilmiştir. Ayişe Nebi tarafından Azerbaycan Türkçesi’nden Türkiye Türkçesine aktarılan kitap, Türk Dünyası Araştırmaları Uluslararası İlimler Akademisi’nin Bilimsel Kurul üyelerinin 24 Mayıs 2019 tarihli, 5 nolu kararına istinaden 1000 adet olarak Eylül 2019’da yayımlanmıştır.

Kaynakça

  • Birleşmiş Milletler (1974). Report of the World Food Conference, Rome, United Nations, 5-16, November 1974, New York 1975, Resolution XVII, https://digitallibrary.un.org/record/701143#record-files-collapse-header, Erişim tarihi: 01.03.2022.
  • Birleşmiş Milletler (1994). Human Development Report, 1994. United Nations Development Programme, Oxford University Press, New York- Oxford, 1994, https://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/255/hdr_1994_en_complete_nostats.pdf, Erişim tarihi: 01.03.2022.
  • FAO (1996). The State of Food Security and Nutrition in the World, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Food Summit, Rome.
  • Guliyev, E. (2019). Küresel Gıda Güvenliği (Gerçekler-Çağrılar-Perspektifler). Ankara. Kültür Ajans Yayınları No: 384. Eylül, 2019. ISBN: 978-605-325-186-6.
  • Koç, G. ve Uzmay, A. (2015). Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler ve Türkiye, Tarım Ekonomisi Dergisi, 2015, C. 21, s. 39-48.
  • Peerzada, R. İ. (2019). Uluslararası Hukukta Gıda Hakkı (Doktora Tezi). İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hukuk Ana Bilim Dalı, Kamu Hukuku Bilim Dalı, Ankara.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Politika ve Yönetim (Diğer)
Bölüm Kitap İncelemeleri
Yazarlar

Fatma Çelik 0000-0001-6649-6609

Osman İnan 0000-0001-7306-5516

Erken Görünüm Tarihi 26 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 2 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Çelik, F., & İnan, O. (2023). KİTAP İNCELEMESİ: KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ (GERÇEKLER-ÇAĞRILAR-PERSPEKTİFLER). Akademik Düşünce Dergisi(7), 109-116. https://doi.org/10.53507/akademikdusunce.1064199