Review

Covid-19 Pandemisi ile Gündeme Gelen İlaçlar ve Potansiyel Etkin Olabilecek Auranofin’in Değerlendirilmesi

Volume: 9 Number: 1 January 1, 2023
TR EN

Covid-19 Pandemisi ile Gündeme Gelen İlaçlar ve Potansiyel Etkin Olabilecek Auranofin’in Değerlendirilmesi

Öz

Sars-Cov 2 virüsünün neden olduğu ve Çin’den yayılarak dünyanın tamamını etkileyen Covid-19 salgınında, enfekte bireylerin tedavisini sağlamak amacıyla birçok ilaç denenmekte ve kullanılmaktadır. Bununla birlikte profilaksi için dünyanın dört bir yanındaki araştırma laboratuvarlarında yeni tip korona virüs için aşılar geliştirilmiş ve uygulamaya başlanmıştır. Bu gelişmelere rağmen aşının profilaktik etkinliği ve kullanılan ilaçların tedavideki etkinliği konusunda tartışmalar mevcuttur. Bu durumlar özellikle hastalığın tedavisinde alternatif acil yeni arayışlara yönlendirmektedir. Altın partikülleri içeren bir ilaç olan Auranofin’in (AF) antiviral, anti-inflamatuar ve immün sistemi baskılama özelliklerinden dolayı Covid-19 enfeksiyonunun neden olduğu sitokin fırtınası ve aşırı immün reaksiyonları yönetebileceği öngörülmektedir. Bu derlemedeki amacımız, covid-19 üzerine AF’nin terapötik potansiyele sahip olup olmayacağını etki mekanizmaları ve yapılan çalışmalar üzerinden değerlendirmektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Parıldar H. Tarihte Bulaşıcı Hastalık Salgınları. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dergisi. 2020; 30(Ek sayı): 19-26.
  2. 2. Alpago H, Alpago DO. Korona Virüs ve Sosyoekonomik Sonuçlar. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi. 2020; (8):99-114.
  3. 3. Yolun M. İspanyol gribinin dünya ve Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.Adıyaman: Adıyaman Üniversitesi. 2012.
  4. 4. Tatar B, Adar P. SARS-CoV-2: Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji. Tepecik Eğit. Ve Araşt. Hast. Dergisi 2020; 30(Ek sayı): 27-35.
  5. 5. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019(Internet). (28 April 2021).
  6. 6. Bayhan V. Covid-19 Küresel Salgın Bağlamında Gündelik Hayatın Denetimi. Şehir ve Medeniyet Şehir Araştırmaları Dergisi Journal of City and Civilization. 2020; 6 (12): 37-51
  7. 7. Weiss SR, Leibowitz JL. Coronavirus pathogenesis. Adv Virus Res. 2011; 81:85-164.
  8. 8. Su S, Wong G, Shi W, Liu J, Lai ACK, Zhou J, et al. Epidemiology, Genetic Recombination, and Pathogenesis of Coronaviruses. Trends Microbiol.2016 Jun;24(6):490-502.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Review

Publication Date

January 1, 2023

Submission Date

June 17, 2021

Acceptance Date

September 26, 2021

Published in Issue

Year 2023 Volume: 9 Number: 1

Vancouver
1.İbrahim Candan Aydın, Erkan Maytalman, Malik Ejder Gülpak. Covid-19 Pandemisi ile Gündeme Gelen İlaçlar ve Potansiyel Etkin Olabilecek Auranofin’in Değerlendirilmesi. Akd Med J. 2023 Jan. 1;9(1):98-105. doi:10.53394/akd.953835