Yutma; besinin ağza kabulüyle başlayan ve mideye iletilmesi ile tamamlanan bir fonksiyondur. Disfaji yutma bozukluğu besinin ağızdan alınıp mideye iletilmesine kadar geçen sürede gerçekleşen bozuklukları ifade etmektedir. Disfaji; malnutrisyon, dehidratasyon, yaşam kalitesinde azalma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Disfaji yarattığı bu komplikasyonlar nedeniyle erken evrede saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Disfaji değerlendirilmesi; klinik ve aletsel değerlendirmeler olmak üzere ikiye ayrılabilir. Bu derlemede amaç; klinik yutma değerlendirme basamaklarını belirlemek, klinik değerlendirmelerde sıkça kullanılan ölçekleri tanımlamak ve yutma bozuklukları konusunda çalışan klinisyenlere yol göstermektir
Swallowing is a function that starts with acceptance of food into the mouth and is completed by delivery to the stomach. Dysphagia swallowing disorders refers to the disorders that occur during the period of food delivery from the mouth to the stomach. Dysphagia may result in malnutrition, dehydration, decreased quality of life, or even death. Dysphagia should be detected and treated at an early stage due to these complications. Dysphagia evaluation can be divided into clinical and instrumental evaluation. The aim of this review was to determine the clinical evaluation steps of swallowing function, define the scales that are frequently used in clinical evaluations, and guide clinicians working in the field of swallowing disorders
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 7 Issue: 1 |