ABSTRACT
Foods are responsible for providing the energy necessary for the continuity of life. The nutrients and active components found in the structure of foods have positive effects on health. In the case of a deficiency or insufficiency of these components, human health may be negatively affected. Foods that are known to have beneficial effects on health, beyond their nutritional value, are called functional foods. Functional foods play an important role in preventing diseases and are of great importance for future research. Synergistic foods are foods that are evaluated within the scope of functional foods, contain biologically interactive components, and have health-protective and disease-preventive properties. Studies on nutritional synergy focus on the components of a food or diet and aim to determine the interactions of these components in the human body. In recent years, the aim has been to protect health by organizing diets and combining various foods to induce a synergistic effect. The synergistic effect between nutrients enhances positive effects on health by altering the effectiveness of bioactive components in foods. Synergistic interactions; carotenoids can change the absorption of nutritional components such as vitamin C and iron, increase antioxidant capacity, improve blood lipid profile and increase the effectiveness of anti-carcinogenic bioactive components in foods. Therefore, this review focuses on the concept of nutritional synergy in nutritional studies and the positive effects of synergistic nutrients on health.
ÖZ
Besinler, yaşamın devamlılığı için gerekli enerjinin sağlamasında görevlidir. Besinlerin yapısında bulunan besin ögeleri ve aktif bileşenler, sağlık üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Bu bileşenlerin eksikliği veya yetersizliği durumunda insan sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Besleyici değerinin ötesinde, sağlık üzerinde faydalı etkileri olduğu bilinen besinler fonksiyonel besin olarak adlandırılmaktadır. Fonksiyonel besinler, hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamakla birlikte, gelecekte yapılacak araştırmalar için büyük bir öneme sahiptir. Sinerjik besinler, fonksiyonel besinler kapsamında değerlendirilen, biyolojik olarak birbiriyle etkileşimli ögeler içeren, sağlığı koruyucu ve hastalıkları önleyici özelliklere sahip besinlerdir. Besin sinerjisi üzerine yapılan çalışmalar, bir besinin bileşenlerine veya diyetin tamamına odaklanarak, bu bileşenlerin insan vücudundaki etkileşimlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda çeşitli besinlerin kombine edilmesi ve diyetlerin düzenlenmesiyle sinerjik etkinin oluşturulması ve bu yolla sağlığın korunması hedeflenmektedir. Besinler arasındaki sinerjik etki, besinlerdeki biyoaktif maddelerin etkinliğini değiştirerek sağlık açısından olumlu sonuçlara neden olmaktadır. Sinerjik etkileşimler; karotenoidler, C vitamini ve demir gibi besin bileşenlerinin emilimini değiştirebilmekte, antioksidan kapasiteyi artırmakta, kan lipit profilini iyileştirmekte ve besinlerdeki anti-kanserojen biyoaktif ögelerin etkinliğini artırabilmektedir. Bu yüzden bu derleme, beslenme çalışmalarındaki besin sinerjisi kavramını ve sinerjik besinlerin sağlık üzerine olumlu etkilerini incelemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Collection |
Authors | |
Early Pub Date | January 20, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | May 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 11 Issue: 1 |