Kolza (Brassica napus L.) serin iklimlerde yetiştirilen en önemli yağ bitkisidir. Türkiye’de toplam yağ üretimi içerisinde kolzanın kayda değer bir önemi yoktur. Yağlı tohumların ithalat maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı yerli kolza üretimi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin kuzey batısında üretilen yeni kolza çeşitlerinde yağ ve protein oranı, oleik ve linolenik asit oranlarının yanında tohumda istenmeyen maddeler sinapin ve glikosinolat oranlarının belirlenmesidir. Veriler 9 çeşitte ve iki yıllık tarla denemelerinden elde edilmiştir. Kalite analizleri yakın kızıl ötesi yansıma spektroskopisi (NIRS) ile gerçekleştirilmiştir. Kullanılan çeşitler arasında tüm özellikler bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen verilere göre yağ oranı %43.20 (Alesi)-47.04 (Licrown), protein oranı %15.34 (Licrown)-20.53 (Triangle), glikosinolat miktarı 7.59-18.55 µmol g-1, sinapin asit esterleri 0.29-0.40 mg kg-1, oleic asit oranı %56.92-65.71 ve linolenik asit oranı % 9.55-11.97 değerleri arasında değişim gösterdiği saptanmıştır
Rapeseed (Brassica napus L.) is the most important oilseed crop in temperate climates. In Turkey, rapeseed production is negligible in total vegetable oil supply. Because of the high cost of imports for oilseeds, domestic production of rapeseed is supported by Ministry of Agriculture and Rural Affairs of Turkey. The objectives of this research are: to investigate the seed quality components, including protein, oil, fatty acids; and undesirable substances, sinapine and glucosinolate contents of new rapeseed varieties grown under the ecological conditions of northwest Turkey. Data were collected from 9 winter rapeseed varieties in two growing seasons (2003-2004 and 2004-2005). Seed quality components were analyzed using a monochromator Near Infrared Reflection Spectroscopy. Significant differences were detected among the varieties for all traits investigated. The ranges for the investigated traits were as follows: oil 43.20-47.04%, protein 15.34-20.53%, glucosinolate 7.59-18.55 µmol g-1, sinapic acid esters 0.29-0.40 mg kg-1, oleic acid 56.92-65.71%, and linolenic acid 9.55-11.97%.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 20 Issue: 1 |