The objectives of this study were to evaluate effects on lactational performance of dairy cows fed with isocaloric and isonitrogenous concentrates that had also similar ruminal degrabilities of crude protein and organic matter but differed in the rate crude protein and organic matter were degraded ruminally. Both concentrates were supplemented to mixtures of corn (MS) and grass silage (OS) (80:20 and 20:80, respectively, on dry matter basis) so that ruminal degradation rate was synchronous either to MS- (SYN-MS) or the OS-(SYN-OS)-dominated silage mixture and asynchronous to the other. During two winter feeding periods, 252 dairy cows were fed on diets consisting of combinations of one of the concentrates that were allocated according to milk yield and one of the silage mixtures fed for ad libitum intake. Neither forage nor concentrate type affected milk or milk component yield, though milk protein content was higher for cows on the MS treatments. Feeding OS mixture resulted in elevated milk urea levels (P<0.001).
Bu çalışma ham protein ve organik madde kapsamlarının rumen içi parçalanabilirlikleri benzer ancak parçalanma hızları farklı olacak şekilde hazırlanan, eşdeğer enerji ve N içeriğine sahip yoğun yem karmalarının süt sığırlarında süt verimi ve verim özellikleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amacı ile yürütülmüştür. Ardışık iki yıla ait kış sezonu süresince sürdürülen çalışmada 252 baş süt sığırı kullanılmıştır. Mısır (MS) ve ot silajı (OS) temelinde oluşturulan gruplarda, MS grubu hayvanlarının tükettiği günlük rasyonun kaba yem bölümü kuru madde temelinde %80 mısır silajı ve %20 ot silajı içerecek şekilde, OS grubu içinde yine KM temelinde %80 ot silajı ve %20 mısır silajı içerecek şekilde düzenlenmiş, söz konusu karışımlar ad libitum koşullarda tüketime sunulmuştur. Rumen içi parçalanma hızları mısır silajı (SYN-MS) ve ot silajına (SYN-OS) eşgüdüm sağlayabilecek şekilde hazırlanan yoğun yem karmaları, her iki silaj grubunda da süt verim düzeyine göre verilmiş, bu şekilde gruplardaki hayvan materyalinin her iki silaj tipi açısından da eşgüdümü gözeten ve gözetmeyen uygulamalara tabi olması sağlanmıştır. Süt verimi ve verim özellikleri üzerinde silaj tipi ya da yoğun yem karması tipinin etkisinin saptanamadığı çalışmada, OS tüketiminin süt üre düzeyinde artışa neden olduğu gözlenmiştir (P<0.001).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 17 Issue: 2 |