In this research, it was aimed to determine effects of thermal environment on body and body surface (neck, under wing and leg) temperature of different meat type broiler breeder cocks. This experiment was carried out in the poultry house, which had windows at both sides with curtains. Four different genotype cocks were used (PM3, ROSS 308, domestic and Naked neck genotypes) in this study. Body and body surface temperatures were measured two times a week during the experiment lasted 5 weeks. PM3, ROSS 308, domestic and naked neck genotypes have had 41.75±0.062oC, 41.53±0.052oC, 41.57±0.056oC, 41.40±0.044oC body temperatures; 41.49±0.053oC, 41.23±0.036oC, 41.24±0.046oC, 41.10±0.05oC under wing temperatures; 40.84±0.091oC, 40.70±0.059oC, 40.87±0.059oC, 40.27±0.084oC neck temperatures and 38.70±0.150oC, 38.01±0.251oC, 38.41±0.148oC, 37.51±0.218oC leg temperatures, respectively.
Bu çalışmada, yaz koşullarındaki ısıl çevrenin farklı genotiplerdeki et tipi ebeveyn hattı horozların vücut ve vücut yüzeyi (boyun, kanataltı ve bacak) sıcaklıklarına olan etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Deneme, perdeli tavuk kümesinde yürütülmüş olup bu amaçla dört farklı et tipi ebeveyn hattı horoz (PM3, ROSS 308 ticari genotipleri, Yerel ve Çıplak boyunlu genotipler) kullanılmıştır. Beş (5) haftalık deneme süresince, haftada iki kez olmak üzere vücut, kanataltı, boyun ve bacak sıcaklıkları ölçülmüştür. Denemenin sonunda, PM3, ROSS 308, Yerel ve Çıplak boyunlu genotiplerde vücut sıcaklıkları sırasıyla 41.75±0.062oC, 41.53±0.052oC, 41.57±0.056oC, 41.40±0.044oC; kanataltı sıcaklıkları 41.49±0.053oC, 41.23±0.036oC, 41.24±0.046oC, 41.10±0.05oC; boyun sıcaklıkları 40.84±0.091oC, 40.70±0.059oC, 40.87±0.059oC, 40.27±0.084oC; bacak sıcaklıkları 38.70±0.150oC, 38.01±0.251oC, 38.41±0.148oC, 37.51±0.218oC olarak saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 16 Issue: 2 |