Bu çalışmada, Aydın ilinde etlik piliç üretimi yapan işletmelerin, üretim faaliyetlerinin ekonomik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın temel materyalini, Kasım – Aralık 1999 döneminde Aydın ili genelinde etlik piliç üretimi yapan 30 işletmeden elde edilen veriler oluşturmuştur.
İncelenen işletmelerden 28 adedi sözleşmeli, 2 adedi serbest koşullarda üretimde bulunmaktadır. İşletmelerde aktif sermaye içinde en büyük payı (%41,46) bina varlığı ve alet makine varlığı (%19,75) oluşturmaktadır. İşletmelerde ortalama kesim süresi 41,50 gün olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde bir piliç bir devrede ortalama 3,60 kg yem tüketmekte olup, yemden yararlanma oranı da 1,93 olarak tespit edilmiştir. Yemden yararlanma oranının bir başka ifadesi olan randıman oranı da %51,80 olarak belirlenmiştir.
İşletmelerin tümünün serbest çalıştığı varsayımından hareket edilerek, genel olarak üretim masraflarının %67,95’ini yem masrafları, %17,37’sini de civciv masrafları, %14,68’ini de diğer masraflar oluşturmaktadır. Canlı ağırlık birimi başına düşen net gelir ortalama 35829,24 TL/kg’dır.
The aim of this study is to analyse economic structure and economic results of commercial broiler producing farms and broiler production in Aydın province. Data of this research was collected from 30 broiler farms in Aydın province by questionnaire method. The questionnaire was conducted between November – December in 1999.
The survey was conducted at 30 broiler farms as a result of some calculations, so that 28 of these were contractual and 2 farms at free conditions. The biggest part of asset was consist of building capital by 41.46% and tool-machinery capital by 19.75%. Average slaughter age was determined as 41.50 days in the farms. An average feed cunsumption was 3.60 kg and live weight was 1.9 kg per chick at the end of the fattening period. The feed convertion rate was determined as an average 1.93, the feed efficiency was 51.80, which was declared as an alternative statement of feed convertion.
Total production expenses in enterprises were consisted of feed costs 67.95%, chick costs 17.37% and other costs 14.68%. Average net income per unit live weight was 35829.24 TL/kg.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 15 Issue: 1 |