Bu çalışmanın amacını aşım sezonu süresince gerçekleşecek korunmuş yağ tüketiminin kan parametreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi oluşturmuştur. Beş hafta süreyle gruplarda iki ayrı kesif yem karması (kesif yem karması FI: 142.6 g HP/kg KM, 12.4 MJ ME/kg KM, yağ içermeyen; FII: 143.9 g HP/kg KM, 12.4 MJ ME/kg KM, korunmuş yağ içeren) kullanılmıştır. Yemlemenin grup bazında ve günlük olarak yapıldığı çalışmada kontrol grubu (K) hayvanları FI karması ile 0.8 kg/baş, flushing 1 grubu (F1) hayvanları FI karması ile 1.6 kg/baş ve flushing 2 grubu (F2) hayvanları da FII karması ile 1.6 kg/baş düzeyinde yemlenmişlerdir. Kan örnekleri yemleme dönemi başlangıcı, koç katımı başlangıcı ve yemleme dönemi sonu olmak üzere üç dönemde Vena jugularisten vakumlu tüpler aracılığı ile alınmıştır. Serum örneklerinde glukoz, total protein (TP), albümin, üre, kreatinin, trigliserid (TG), total kolesterol (TC), HDL-C analizleri yapılmış, ayrıca LDL-C ve VLDL-C değerleri hesaplanmıştır. Gruplar arasında serum glukoz, TP, albümin ve kreatinin düzeyleri bakımında gözlenen farklılıklar önemsiz bulunmuştur. F2 grubunda serum üre düzeyinin K grubundan önemli düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (P0.05). Gruplar arasında serum TG (P0.05), TC (P0.01), HDL-C (P0.01), LDL-C (P0.05) ve VLDL-C (P0.01) düzeyleri bakımından önemli farklılıklar tespit edilmiştir.
The goals of this study were to investigate the effects of protected fat intake on blood parameters during the mating season. Two concentrates (FI: 142.6 g CP/kg DM, 12.4 MJ ME/kg DM, no fat; FII: 143.9 g CP/kg DM, 12.4 MJ ME/kg DM, with protected fat) were used in the trial during a five weeks feeding period. Animals were fed daily as a group base at the levels of 0.8 kg/head/day for the control group (K), 1.6 kg for the flushing 1 (F1) and flushing 2 (F2) groups, respectively. K and F1 groups were fed with concentrate FI while the F2 group was fed with concentrate FII. Blood samples were taken by jugular puncture using vacutainer tubes at the beginning of the feeding period, at the beginning of the mating and also at the end of the feeding period, respectively. Serum samples were analyzed for glucose, total protein (TP), albumin, urea, creatinine, trigliceride (TG), total cholesterol (TC), HDL-C, and LDL-C and VLDL-C values were also calculated. There were no significant differences among the groups in terms of serum glucose, TP, albumin and creatinine concentrations. Serum urea concentration of the F2 group was significantly higher than the group of K (P0.05). Significant differences among the groups in terms of serum TG (P0.05), TC (P0.01), HDL-C (P0.01), LDL-C (P0.05), VLDL-C (P0.01) concentrations were detected.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 13 Issue: 1 |