Farklı nitrat konsantrasyonların (0, 0.05, 0.50, 0.75 ve 1 mol m-3 NO-3) 5 hibrid mısır genotipi üzerine etkisi araştırılmıştır. Kök ve köküstü büyümesi genotiplere ve besi solüsyonundaki NO-3 konsantrasyonuna bağlı olmuştur. Besi ortamındaki NO-3 artması ortalama kök uzunluğunu 24.34 cm.'ye düşürmüş, buna karşılık ağırlık aynı oranda artmamıştır. En yüksek kök ağırlığı 0.05 NO-3 konsantrasyonunda elde edilmiştir. Genotipler kök ve köküstü ağırlıkları bakımından aynı, uzunlukları bakımından ise solüsyondaki NO-3 konsantrasyonun artmasına karşı farklı tepki göstermiştir. Genotiplerin kök ve köküstü uzunluk ve ağırlıkları bakımından oranlan ise azot konsantrasyonlarından bağımsız olmuştur. Konsantrasyonun artması ile köklerdeki hilcre uzunluğu 90 dan 38.5 μ ve eni 15 den 8.12 μ 'a düşmüştür. Bu çalışma, azotun etkili kullanımı bakımından hibrid genotiplerinin seçilmesinde yardımcı olabilir.
The effects of different nitrate concentrations (0, 0.05, 0.50, 0.75 and 1 mol m-3 NO-3) on five maize hybrid genotypes were studied. The root and shoot growth depended on the genotype and concentration of NO-3 in the nutrient solution. Increase of NO-3 concentrations in the nutrient solution significantly reduced the root length to 24.34 cm whereas, weight did not increased accordingly. Highest root weight was obtained at 0.05 NO-3 level. The genotypes reacted differently to the increase of NO-3 concentration in the nutrient solution in shoot and root length but not with the weight. Root and shoot length and weight ratio as well as root/shoot ratios were independent from nitrogen concentration for the hybrid genotypes. With increasing nitrogen levels, cells in roots were also changed from 90 to 38, 5 μ in length and 15 to 8.12 μ in vvidtb. This study could be useful for screening hybrid genotypes for the efficient use of nitrogen.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 9 Issue: 1 |