In this investigation, flowers honey and honeydew were used as study materials. Samples were divided into two groups from each honey. Whilst the first group of both honeys was heated, the second group was not. All samples were stored at temperatures of 5, 1.5, 30°C and at room temperature for 5 months. At the end of 5 months, samples were kept at room temperature for another 3 months. Total dry matter, total acids, pH value, reducing sugar and sucrose contents of the samples were found as 82.71-82.77%, 3.94-4.94, 18.24-17.24
meq/kg, 82.62-72.87%, 81.08-65.28%, 1.47-7.16%, respectively. In addition, crystallisation was observed in all samples. It was determined that there was no significant affect of the heating treatment applied on the prevention of crystallisation in flowers honey. Honeydew, though, showed no crystallization whether heated or not.
Araştırmada materyal olarak kullanılan çiçek ve çam balları ikişer gruba ayrılmış, gruplardan biri 45°C de 30 dakika ısıtılmış, diğer grup ısıtılmamıştır. Her iki gruptaki örnekler 5, 15, 30°C ve oda sıcaklığında 5 ay süre ile bekletilmiş ve sonra bütün gruplar yalnız oda sıcaklığında üç ay daha depolanmıştır. Başlangıç ve depolama sırasında her ay örneklerde kuru madde, toplam asitlik, invert şeker, sakkaroz miktarı, pH değeri belirlenmiş ve kristalizasyon oluşumu incelenmiştir. Çiçek ve çam ballarında sırasıyla çözünür kuru madde %82.71-82.77, pH 3.94-4.94, toplam asitlik 18.24-17.24 meq/kg, toplam şeker %82.62-72.87, invert şeker %81.08-65.28 , sakkaroz %1.47-7.16 olarak saptanmıştır.
Belirtilen ısıtma işlemi incelenen özelliklerde önemli bir değişikliğe yol açmamış, aynı şekilde 5, 15, 30°C ve oda sıcaklığında depolanan gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Deneme süresince bütün gruplardaki çam ballarında kristalizasyon oluşmamıştır. Çiçek ballarında ise ısıtılmış ve ısıtılmamış gruplarda iki ve üçünçü aydan itibaren kristalizasyon gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 1 |