Güney Amerika orijinli Pepino, ince kabuklu, çekirdek evi sert doku içermeyen, tadı kavunu veya ağaç kavununu andıran bir meyvedir. 1993 yılında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne getirilen pepino'yu tanımaya yönelik yapılan çalışmalardan biri olan bu araştırmada amaç, pepino meyvesinin hangi safhada hasat edilmesi gerektiğini ve ne zaman en iyi yeme olumuna ulaştığını belirlemek için olgunluk kriterlerinin saptanmasıdır.
Pepino meyvesinde büyüme sigmoidal bir model izlemekte ve meyve iriliğindeki artış kış döneminde anthesizten ortalama 123 gün, yaz döneminde ise ortalama 55 gün sonra tamamlanmaktadır. Çalışmada meyve renginin olgunluk için iyi bir kriter olduğu, meyve eti sertliği ve SÇKM miktarının ise olgunluğun değerlendirilmesinde yardımcı kriterler olacağı saptanmıştır.
Pepino originated South America is a fruit with soft skin and locular tissue. Flavour of pepino fruits resemle to melon or rock melon. Pepino was brought to department of horticulture, University of Akdeniz in 1993. Being introduced to Turkish growers of pepino, a serious of researches was carried out at the department mentioned above. The purpose of this investigation was to determine the maturity indices for harvesting and consuming.
Curve for pepino fruit growth showed a simple sigmoidal pattern. Increase in fruit size was copleted 123 days after anthesis in winter and 55 days in summer period. Although fruit colour was very good index for maturity, firmness and brix level would also be used as a complementary indices.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 1 |