A Research cm the Effects of Tapioca in Broiler Diets on the Growth and some Blood Parameters of Chicks.
Daily meat-type chicks were fed the corn-soybean meal based diets for 6 weeks in which com replaced by tapioca meal at the levels of 0, 10, 15, 20, 25 % respectively. The diets formulated as isocaloric and isonitrogenic in this research.
In the 0-3 week period live weight gains and feed consumption were not affected significantly by the diets contained more than 10 % levels of tapioca meal, but feed efficiency increased significantly (P< 0.05). At the end of the six weeks experimental period, no significant differences were obtained among the groups according to the average live weights, feed consumptions and feed efficiency of broilers. And haemoglobin and hematocrit values, liver weights, heart weights, gizzard weights and spleen weights for males and females of broilers (P >0.05).
The results show that during the first fattening period of 21 days of broilers 10 % and in the period of 21-42 days 25 % of tapioca meal had no effects significantly but decrease the feed cost per kg live weight gain according to the control group.
Araştırmada % 0, 10, 15, 20, 25 düzeylerinde mısırın yerine tapioka ikame edilerek, izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanan mısır-soya esaslı rasyoolarla et tipi piliçler 6 hafta süreyle beslenmişlerdir.
Deneme sonunda 0-3 haftalık dönemde % 10’un üzerindeki tapioka düzeylerinde canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı etkilenmemiş (P > 0.05), yem tüketiminde bir azalış (P> 0.05), yem değerlendirme sayısında ise istatistik bakımdan önemli düzeyde bir artış (P< 0.05) tesbit edilmiştir. 0-6 haftalık deneme periyodunda piliçlerin ortalama canlı ağırlıkları, yem değerlendirme sayılan, erkek ve dişi piliçlerin kanında saptanan hemoglobin ve hematokrit değerleri, karaciğer, kalp, taşlık ve dalak ağırlıklarına ait değerlerde istatistiki farklılık bulunmamıştır (P >0.05).
Aıaştırma sonuçlarına göre; broyler piliçlerin 42 günlük besi periyodunun 0-21 günlük döneminde % 25 tapioka kullanıldığında, önemli bir olumsuzluk bulunmadığı, buna karşılık 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yemin maliyetinin istatistik bakımdan önemli olmamakla beraber kontrol gruba nazaran kısmen düştüğü sonucuna varılmıştır.
Broyler Rasyonları Tapioka yem değerlendirme sayısı Kan Parametreleri feed efficiency Blood Parametres
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 1 |