Seralar, bitki gelişimi için gerekli olan CO2 , sıcaklık, nem ve ışık gibi etmenleri yetişme sezonu boyunca optimum düzeyde tutabilen yapılardır. Seralardan beklenen yüksek verimin elde edilebilmesi için iklim koşullarının yeterli olmadığı dönemlerde, gelişim etmenlerinin teknik olanaklarla kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kışın, iç sıcaklığın biyolojik optimum sıcaklığın altına düşmesi, düşük sıcaklığın neden olduğu yüksek nem, çeşitli bitki hastalıkları ve sıcak dönemlerde meydana gelen yüksek sera içi sıcaklığı, Akdeniz Bölgesi seralarında belli başlı sorunlar olarak bilinmektedir.
Yukarıda belirtilen sorunların çözümü için, alınacak bazı teknik önlemlerle seraların iklimlendirilmesi zorunludur. Bu çalışmada seraların soğutulmasında kullanılan çeşitli yöntemler gözden geçirilmiştir.
Greenhouses are the agricultural structures for supply of optimal level of CO2, temperature, humidity and light during plant growth season. Environmental factors must be controlled by the available technical possibilities in order to high and quality yield from greenhouses. The main problems in the greenhouses in Akdeniz region are sub-optimal temperatures, different plant diseases due to low humidities arising from low temperatures and the high temperature during the hot period. It is necessary to control the climate in the greenhouses to solve the problems explained above. In this study, different methods used for cooling the greenhouses are explained.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 1 |