Review
BibTex RIS Cite

Tavukların Besin Madde Gereksinimleri

Year 1995, Volume: 8 Issue: 1, 339 - 353, 01.12.1995

Abstract

Bu makalede her sınıf ve yaştaki tavukların besin madde ihtiyaçları tek tek ele alınarak incelenmiştir. Bu bağlamda enerji, protein ve amino asit, mineral, vitamin, su, linoleik asit ve ksantofil gereksinimleri üzerinde durulmuştur. Bunlarla ilgili gereksinim tabloları hazırlanmış, gereksinimleri etkileyen faktörlerle, bunlar karşısında alınması gerekli önlemler açıklanmaya çalışılmıştır.

References

  • 1. Özen, N. Tavukçuluk (yetiştirme, ıslah, besleme, hastalıklar, et ve yumurta teknolojisi), 2. tıpkı basım, Ondokuz Mayıs Üniv.Yayınları, Yayın no:80, ISBN 975-7636- 20-7, Samsun, 1989.
  • 2. Özen, N. Hayvan besleme fizyolojisi ve metabolizması, Genişletilmiş 2. baskı, Ders notu:6, Akdeniz Üniv., Antalya, 1995,
  • 3. Scott, M.L., M.C. Nesheim, R.J. Young. Nutrition of the Chicken, 'nd ed. M.L. Scott and Associates, Ithaca, New York, 1976
  • 4. Bolton, W., R. Blair. Poultry Nutrition. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Reference Book 174, London.
  • 5. North, M.O., D.D. Bell. Commercial Chicken Production Manual. AVI, Van Nostrand Reinhold, New York, 1990.
  • 6. Özen, N., A. Çakır, S. Haşimoğlu ve A. Aksoy. Yemler. T.C. Atatürk Üniv. Zir.Fak.yayını. 286 s., Erzurum, 1981
  • 7. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 8th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1984.
  • 8. Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir.Fak.Zootekni Böl. Çiftlik yayıncılık, 463 s.Tekirdağ 1991.
  • 9. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 9th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1994.
  • 10. Özen, N. Hayvan Besleme Biyokimyası, Ondokuz Mayıs üniv., Zir. Fak., Samsun, 1990.
  • 11. Aksoy, A., S. Haşimoğlu ve A. Çakır. Besin maddeleri ve hayvan besleme. Atatürk Üni. Yay. No:570, Zir. Fak. Yay.No.256,Ders Kit. Serisi No.39, Erzurum, 1981.
  • 12. Ensminger, M.E., J.E. Oldfield, W.W. Heinemann. Feeds and Nutrition, 2nd ed. The Ensminger Publishing Company, Clovius, California, 1990.
  • 13. Seemann, M. Is Vitamin C essential in poultry nutrition. Misset Wold Poultry, 7(8):17-19, 1991.
  • 14. Şenköylü, N., C. Meriç. Yaz sıcağında ticari yumurtacı hibrit rasyonlarında vitamin C ve dikalsiyumö fosfat ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri. Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 4(1-2) :171-180, 1989.
  • 15. Georgievskii, V.I., B.N. Annenkov, V.I. Samokhin. Mineral Nutrition af Animals. Butterworths, London, 1982.

Nutrient Requirements of Chickens

Year 1995, Volume: 8 Issue: 1, 339 - 353, 01.12.1995

Abstract

Nutrient requirements of different kinds and ages of chickens were investigated in this article. Requirements for energy, protein, amino acids, minerals, vitamins, water, linoleic acid and xanthophylls were given in appropriate tables. Factors changing the requirements were described and suggestions were made in terms of preventing the detrimental effects of those factors.

References

  • 1. Özen, N. Tavukçuluk (yetiştirme, ıslah, besleme, hastalıklar, et ve yumurta teknolojisi), 2. tıpkı basım, Ondokuz Mayıs Üniv.Yayınları, Yayın no:80, ISBN 975-7636- 20-7, Samsun, 1989.
  • 2. Özen, N. Hayvan besleme fizyolojisi ve metabolizması, Genişletilmiş 2. baskı, Ders notu:6, Akdeniz Üniv., Antalya, 1995,
  • 3. Scott, M.L., M.C. Nesheim, R.J. Young. Nutrition of the Chicken, 'nd ed. M.L. Scott and Associates, Ithaca, New York, 1976
  • 4. Bolton, W., R. Blair. Poultry Nutrition. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Reference Book 174, London.
  • 5. North, M.O., D.D. Bell. Commercial Chicken Production Manual. AVI, Van Nostrand Reinhold, New York, 1990.
  • 6. Özen, N., A. Çakır, S. Haşimoğlu ve A. Aksoy. Yemler. T.C. Atatürk Üniv. Zir.Fak.yayını. 286 s., Erzurum, 1981
  • 7. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 8th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1984.
  • 8. Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir.Fak.Zootekni Böl. Çiftlik yayıncılık, 463 s.Tekirdağ 1991.
  • 9. National Research Council. Nutrient Requiremenet of Poultry, 9th revised ed. National Academy Press, Washington D.C., 1994.
  • 10. Özen, N. Hayvan Besleme Biyokimyası, Ondokuz Mayıs üniv., Zir. Fak., Samsun, 1990.
  • 11. Aksoy, A., S. Haşimoğlu ve A. Çakır. Besin maddeleri ve hayvan besleme. Atatürk Üni. Yay. No:570, Zir. Fak. Yay.No.256,Ders Kit. Serisi No.39, Erzurum, 1981.
  • 12. Ensminger, M.E., J.E. Oldfield, W.W. Heinemann. Feeds and Nutrition, 2nd ed. The Ensminger Publishing Company, Clovius, California, 1990.
  • 13. Seemann, M. Is Vitamin C essential in poultry nutrition. Misset Wold Poultry, 7(8):17-19, 1991.
  • 14. Şenköylü, N., C. Meriç. Yaz sıcağında ticari yumurtacı hibrit rasyonlarında vitamin C ve dikalsiyumö fosfat ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri. Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 4(1-2) :171-180, 1989.
  • 15. Georgievskii, V.I., B.N. Annenkov, V.I. Samokhin. Mineral Nutrition af Animals. Butterworths, London, 1982.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

M. Mustafa Ertürk This is me

Nihat Özen This is me

Publication Date December 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Ertürk, M. M., & Özen, N. (1995). Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 8(1), 339-353.
AMA Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. December 1995;8(1):339-353.
Chicago Ertürk, M. Mustafa, and Nihat Özen. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8, no. 1 (December 1995): 339-53.
EndNote Ertürk MM, Özen N (December 1, 1995) Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8 1 339–353.
IEEE M. M. Ertürk and N. Özen, “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 8, no. 1, pp. 339–353, 1995.
ISNAD Ertürk, M. Mustafa - Özen, Nihat. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8/1 (December 1995), 339-353.
JAMA Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8:339–353.
MLA Ertürk, M. Mustafa and Nihat Özen. “Tavukların Besin Madde Gereksinimleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 8, no. 1, 1995, pp. 339-53.
Vancouver Ertürk MM, Özen N. Tavukların Besin Madde Gereksinimleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8(1):339-53.