Tomato is produced in 60-70 % of greenhouses in Mediterranean and Aegean regions of Turkey where production under cover is concentrated. The larger part of vegetation period is passed in cold winter months in under cover production. Low temperatures, especially frost is one the limiting factors of tomato production. Therefore measures like heating or else should be taken to protect the crop. One of these measures is two crop productions in a year.
Spring tomato production with minimum heating in plastic greenhouses has been investigated. None of the plants were damaged by frost during the growing period. The best quality fruits were obtained in Salima and Garanto cultivars although the difference was insignificant between cultivars used for total yield. The cultivars, Dario and Turquesa produced higher number of fruits but the size of the fruits was unsatisfactory. There was no significant difference between cultivars for earliness.
Under the light of the results obtained it has been suggested that economical tomato production with minimum heating is feasible in Antalya.
Örtüaltı yetiştiriciliğinin yoğunlaştığı Akdeniz ve Ege Bölgesindeki seraların % 60-70'lik gibi büyük bir kısmında domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örtüaltı yetiştiriciliğinde bitki vegetasyon süresinin büyük bir bölümü soğuk ayların içerisine girmektedir. Bu soğuk aylardaki düşük sıcaklıklar ve özellikle donlar domates yetiştiriciliğini kısıtlayıcı faktörlerdir. Bu durumda ya seraların ısıtılması, ya da birtakım önlemler alınarak bitkilerin korunması gerekmektedir. Bu önlemlerden bir tanesi de çift ürün yetiştiriciliğidir.
Bu araştırmada ilkbahar ürünü olarak plastik sera şartlarında minimum ısıtma ile domates yetiştiriciliği yapılmıştır. Yetiştirme periyodu süresince hiçbir bitki dondan zarar görmemiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toplam verim bakımından çeşitler arasında istatistiksel bir fark bulunmamasına rağmen en kaliteli meyveleri Salima ue Garanto çeşitleri vermiştir. Dario ue Turquesa çeşitleri daha fazla meyve bağlamışlar fakat meyveleri irileştirememişlerdir. Erkencilik bakımından çeşitler arasında istatistiksel olarak bir farklılık gözlenmemiştir.
Tüm bu sonuçlara göre, Antalya Bölgesinde minimum bir ısıtma ile ekonomik olarak domates yetiştiriciliğinin yapılabilineceği saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989 Volume: 2 Issue: 1 |