Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on the Possibilitles of Spring Tomato (Lycoperslcon esculentum Mill.) Production With Minimal Heating in The Polyethylene Greenhouse in Antalya Ecologicel Conditions

Yıl 1989, Cilt: 2 Sayı: 1, 65 - 80, 01.06.1989

Öz

Tomato is produced in 60-70 % of greenhouses in Mediterranean and Aegean regions of Turkey where production under cover is concentrated. The larger part of vegetation period is passed in cold winter months in under cover production. Low temperatures, especially frost is one the limiting factors of tomato production. Therefore measures like heating or else should be taken to protect the crop. One of these measures is two crop productions in a year.
Spring tomato production with minimum heating in plastic greenhouses has been investigated. None of the plants were damaged by frost during the growing period. The best quality fruits were obtained in Salima and Garanto cultivars although the difference was insignificant between cultivars used for total yield. The cultivars, Dario and Turquesa produced higher number of fruits but the size of the fruits was unsatisfactory. There was no significant difference between cultivars for earliness.
Under the light of the results obtained it has been suggested that economical tomato production with minimum heating is feasible in Antalya.

Kaynakça

  • Anonymous, 1969. 794 Rev. UDK 635. 64, Ankara.
  • Anonymous, 1985. Tarımsal Yapı ve Üretim. Başbakanlık Devlet istatistiksel Enstitüsü, Yayın No: 1236, Ankara.
  • Charles, W.B., Harris, R.E., 1972. Tomato Fruits Set at High and Low Temperatures, Canadian Journal of Plant Science, 52(4), 497-506.
  • Düzgüneşr 0., 1963. İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ege üniversitesi Matbaası, İzmir, 375.
  • Genç, E., 1982. Serada Domates Yetiştiriciliğinde Isıtma ve Havalandırmanın önemi. Serada Domates Yetiştirme Semineri, Fethiye, 39-53.
  • Günay, A., 1981. Domates Yetiştiriciliği. Özel Sebze Yetiştiriciliği Seralar Cilt II, Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara, 134-190.
  • Knott, J.E., 1966. Handbook for Vegetable Growers. John Wiley Sons, Inc. Newyork- London-Sydney.
  • Ölez, H., 1986. Türkiye'de Sera Tarımının Genel Görünümü. Türkiye 2.Seracılık Sempozyumu, İzmir, 29-40.
  • Torfs, P., 1967. Stuifmeelkieming Van Tomaat (Germination of Pollen), Tuinbouwberichten, 30: 302-4.
  • Tukey, H.B., 1957. Plants Regulators in Agriculture, Michigan Collage State, Library of Congress Catalog Cart Number: 54-9457.

Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması

Yıl 1989, Cilt: 2 Sayı: 1, 65 - 80, 01.06.1989

Öz

Örtüaltı yetiştiriciliğinin yoğunlaştığı Akdeniz ve Ege Bölgesindeki seraların % 60-70'lik gibi büyük bir kısmında domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örtüaltı yetiştiriciliğinde bitki vegetasyon süresinin büyük bir bölümü soğuk ayların içerisine girmektedir. Bu soğuk aylardaki düşük sıcaklıklar ve özellikle donlar domates yetiştiriciliğini kısıtlayıcı faktörlerdir. Bu durumda ya seraların ısıtılması, ya da birtakım önlemler alınarak bitkilerin korunması gerekmektedir. Bu önlemlerden bir tanesi de çift ürün yetiştiriciliğidir.
Bu araştırmada ilkbahar ürünü olarak plastik sera şartlarında minimum ısıtma ile domates yetiştiriciliği yapılmıştır. Yetiştirme periyodu süresince hiçbir bitki dondan zarar görmemiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toplam verim bakımından çeşitler arasında istatistiksel bir fark bulunmamasına rağmen en kaliteli meyveleri Salima ue Garanto çeşitleri vermiştir. Dario ue Turquesa çeşitleri daha fazla meyve bağlamışlar fakat meyveleri irileştirememişlerdir. Erkencilik bakımından çeşitler arasında istatistiksel olarak bir farklılık gözlenmemiştir.
Tüm bu sonuçlara göre, Antalya Bölgesinde minimum bir ısıtma ile ekonomik olarak domates yetiştiriciliğinin yapılabilineceği saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonymous, 1969. 794 Rev. UDK 635. 64, Ankara.
  • Anonymous, 1985. Tarımsal Yapı ve Üretim. Başbakanlık Devlet istatistiksel Enstitüsü, Yayın No: 1236, Ankara.
  • Charles, W.B., Harris, R.E., 1972. Tomato Fruits Set at High and Low Temperatures, Canadian Journal of Plant Science, 52(4), 497-506.
  • Düzgüneşr 0., 1963. İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ege üniversitesi Matbaası, İzmir, 375.
  • Genç, E., 1982. Serada Domates Yetiştiriciliğinde Isıtma ve Havalandırmanın önemi. Serada Domates Yetiştirme Semineri, Fethiye, 39-53.
  • Günay, A., 1981. Domates Yetiştiriciliği. Özel Sebze Yetiştiriciliği Seralar Cilt II, Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara, 134-190.
  • Knott, J.E., 1966. Handbook for Vegetable Growers. John Wiley Sons, Inc. Newyork- London-Sydney.
  • Ölez, H., 1986. Türkiye'de Sera Tarımının Genel Görünümü. Türkiye 2.Seracılık Sempozyumu, İzmir, 29-40.
  • Torfs, P., 1967. Stuifmeelkieming Van Tomaat (Germination of Pollen), Tuinbouwberichten, 30: 302-4.
  • Tukey, H.B., 1957. Plants Regulators in Agriculture, Michigan Collage State, Library of Congress Catalog Cart Number: 54-9457.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Akıllı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akıllı, M. (1989). Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 2(1), 65-80.
AMA Akıllı M. Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 1989;2(1):65-80.
Chicago Akıllı, Mustafa. “Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon Esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2, sy. 1 (Haziran 1989): 65-80.
EndNote Akıllı M (01 Haziran 1989) Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2 1 65–80.
IEEE M. Akıllı, “Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 2, sy. 1, ss. 65–80, 1989.
ISNAD Akıllı, Mustafa. “Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon Esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 2/1 (Haziran 1989), 65-80.
JAMA Akıllı M. Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1989;2:65–80.
MLA Akıllı, Mustafa. “Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon Esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 2, sy. 1, 1989, ss. 65-80.
Vancouver Akıllı M. Antalya Ekolojik Koşullarında Polietilen Seralarda Minimum Isıtma İle İlkbahar Ürünü Domates (Lycoperslcon esculentum Mill.) Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1989;2(1):65-80.