BibTex RIS Cite

Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere Arasındaki Halı Ticareti: Anadolu ve İngiliz Halıları

Year 2010, Volume: 3 Issue: 5, 0 - 0, 22.10.2010

Abstract

Yüzyıllardır Avrupa'ya ihraç edilen Anadolu halıları Avrupalıları çok etkilemiştir. İngiltere'nin Anadolu halıları ile tanışması, bu halıların Anadolu'dan ihracatı ile olmuştur. Önceleri Venedikli tüccarların aracılığı ile halılar İngiltere'ye gelmiş, 16. yüzyılda ise Sicilya, Sakız, Kıbrıs, Girit, Trablusgarp ve Suriye limanlarından ingiltere'ye dönen gemilerle bu ülkeye ulaşmıştır. Bir süre sonra ingilizler, bu çok beğendikleri halıların benzerlerini dokumak için büyük bir istek duymuşlar ve sonunda geleneklerinde olmamasına rağmen 16. yüzyıldan itibaren Türk düğümü ile ilmeli halı dokumaya başlamışlardır. ilk başlarda Anadolu halılarının kopyalarını dokuyan ingilizler,zamanla kendi realist desen anlayışlarına uygun halılar üretmişler ve kendi tarzlarını oluşturmuşlardır. İngilizierin ürettikleri bu halılar, 19.yy.ın ortalarından itibaren Osmanlı imparatorluğu'nun saraylarında da kullanılmıştır. Ancak İngilizler Anadolu'dan halı satın almaya da devam etmişlerdir. Bu durum 20 yy.ın başlarına kadar giderek artan oranlarda devam etmiştir.

Year 2010, Volume: 3 Issue: 5, 0 - 0, 22.10.2010

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Elvan Özkavruk Adanir Bahadır Öztürk

Publication Date October 22, 2010
Submission Date July 9, 2014
Published in Issue Year 2010 Volume: 3 Issue: 5

Cite

APA Bahadır Öztürk, E. Ö. A. (2010). Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere Arasındaki Halı Ticareti: Anadolu ve İngiliz Halıları. Akdeniz Sanat, 3(5).

For the issue of Jaunary 2020, last date of submission is November 1. To this date, you can submit your papers via Dergipark.