BibTex RIS Cite

Tekstilde Endüstrileşmenin Yöresel Dokuma Kumaş Üretimine Etkileri: Denizli (Buldan-Tavas)

Year 2011, Volume: 4 Issue: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Abstract

18. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkan endüstrileşme, 19. yüzyılda da tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Batı'nın endüstrileşmeye bağlı olarak gösterdiği bu gelişme, azgelişmiş ülkelerin de ilgisini çekmiş ve endüstrileşmeye yönelik çabaları beraberinde getirmiştir. Böylelikle 20. yüzyılda büyüme ve gelişmeye yönelik ulusal ekonomi çerçevesinde imalathane sisteminden fabrika üretimine geçiş yaygınlaşmıştır. Türkiye, Dünyada bu değişimi hızla yaşayan ülkeler arasında görülmektedir. Makalede Türkiye'deki endüstrileşmenin yerel dokumalara etkileri Denizli tekstil örneğinde ele alınacak ve yöredeki önemli dokuma merkezlerinde (Buldan, Tavas) el dokumacılığındameydana gelen değişim örneklerle ele alınacaktır. Yaşamın her alanında meydana gelen bu hızlı toplumsal değişimin, el üretiminden fabrika üretimine geçişin yöredeki yaşama etkileri üzerinde durularak, 20. yüzyıl boyunca tekstil örneği kapsamında el dokumacılığında yaşanmış olan değişim ve günümüzdeki örnekleri ortaya konacaktır. Alanda tarafımdan yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda, bölgedeki geleneksel dokumacılığın önemi vurgulanarak korunmasıiçin çözüm önerilerinde bulunulacaktır.

Year 2011, Volume: 4 Issue: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Esra Kavcı Özdemir

Publication Date March 22, 2011
Submission Date July 10, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 7

Cite

APA Kavcı Özdemir, E. (2011). Tekstilde Endüstrileşmenin Yöresel Dokuma Kumaş Üretimine Etkileri: Denizli (Buldan-Tavas). Akdeniz Sanat, 4(7).

For the issue of Jaunary 2020, last date of submission is November 1. To this date, you can submit your papers via Dergipark.