BibTex RIS Cite

Çağdaş Sanatta, Sanatın Malzemesi Olarak Mekan

Year 2013, Volume: 6 Issue: 11, 0 - 0, 22.12.2013

Abstract

Sanat, tarihsel süreci içinde kültürel, sosyal, politik, siyasal, dini, teknolojik, bilimsel, vb. değişimlerden etkilenmiştir. Bu değişimler sanat eserinin içerik, biçim, öznellik-nesnellik, vb. özelliklerini etkilemenin yanı sıra, sergilenme alanı ve sergilenme şeklini de değiştirmiştir. Çağdaş Sanat'a değin, sanat eserleri, genellikle, kiliselerin, sarayların duvarlarını, üst-orta-alt sınıfın evlerini, ya da müze, galeri vb. alanları süsleyen eserlerdir. Oysa Çağdaş Sanat ile birlikte, sergilenen eser-sergilenme alanı değişime uğramıştır.

Günlük hayatta görülen eşyalar, müze, galeri, vb. sergilenme mekanlarının içinde yerini almıştır. Carl Andre'nin tuğlaları, Joseph Beuys'un süpürülüp toplanan çöpleri, Jannis Kounellis'in atları, Nam June Paik'in televizyonları, vb. günlük hayatta görülen bu nesneler, alışıldık mekanlarının dışındadırlar. Sergilendikleri bu yeni mekanlarda, mekanın sosyal, politik, psikolojik, kültürel havasını soluyarak, o mekana hizmet etmektedirler ve yabancı olmadığımız bu nesneler, mekanı kendilerine malzeme edinerek sanat eserlerine dönüştürmektedirler. Nesneleri bulundukları yerden, müze, galeri ortamına taşıyan sanatçıların yanı sıra, Arman gibi sanatçılar, izleyiciyi galeri mekanının dışından bakmaya itmişlerdir. Yveis Klein'in 1001 adet balonunu uçurmaya yardımcı olan ve boşluğu da içinde barındıran sonsuz mekan, Klein'in balonları için malzeme olmuştur. Gökyüzünün dışında, araziler, denizler, köprüler, vb. birçok alan sanat eserinin malzemesi olmuştur.

Klasik sanatta gördüğümüz tuval, artık, doğal yüzeydir. Bu doğal yüzey çalışmanın öz mekanı olmasının yanı sıra, aynı zamanda sergilenme alanıdır.Bu çalışma içerisinde, alışıldık galeri, müze anlayışının dışında, sanatın malzemesi olan mekanın, Çağdaş Sanat içerisindeki değişimi ele alınmıştır.

Year 2013, Volume: 6 Issue: 11, 0 - 0, 22.12.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Akdeniz Sanat Dergisi
Authors

Figen Girgin

Publication Date December 22, 2013
Submission Date December 18, 2014
Published in Issue Year 2013 Volume: 6 Issue: 11

Cite

APA Girgin, F. (2013). Çağdaş Sanatta, Sanatın Malzemesi Olarak Mekan. Akdeniz Sanat, 6(11).

Submission of articles for the January 2025 issue of Akdeniz Art (volume: 19 issue: 35) will take place between October 1 st to 15 th , 2024.