BibTex RIS Cite

Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşundan Günümüze Yöresel El Sanatlarının Sorunları Üzerine Bir Değerlendirme: Maraş Örneği

Year 2013, Volume: 6 Issue: 12, 0 - 0, 25.12.2013

Abstract

Bu çalışma da Osmanlının son döneminden günümüze Anadolu'da bazı yöresel el sanatlarının üretim şeklini ve tarzını değiştirmesine, gerilemesine, kaybolmasına etki eden faktörler Maraş ili baz alınarak açıklanmaya çalışılacaktır.El sanatları basit araç ve gereçlerle yapılıp kültürel öğelerle beslenen, Türk toplumunun birikimlerinin en güzel örneklerinin kullanıldığı ürünlerdir. Yine el sanatları geçmiş ve gelecek kuşaklar arasında kültürel bir köprü niteliğindedir.

Bu köprü sadece ürünün kullanım ve işleviyle bitmez, aynı zamanda Türk toplumunun insan ilişkilerini, ekonomik yapısını, gelenek ve göreneklerini, dinsel özelliklerin de barındırır.Ele alınan konunun çalışılması sırasında genel anlamda Türkiye'de el sanatlarının sorunlarıyla birlikte Maraş örneğinin de üzerinde durulmuştur. İsimlendirme sorunu, hammadde sorunu, pazar sorunu, ara eleman sorunu, sağlık sorunu gibi başlıca sorunlar tespit edilerek maddeler halinde sıralanmıştır. Üzerinde durulan konu ile el sanatlarına yönelik tespit edilen sorunların ortadan kaldırılması ve geleceğe yönelik gerekli tedbirlerin alınması hususlarında katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Year 2013, Volume: 6 Issue: 12, 0 - 0, 25.12.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Cavit Polat

Publication Date December 25, 2013
Submission Date September 18, 2014
Published in Issue Year 2013 Volume: 6 Issue: 12

Cite

APA Polat, C. (2013). Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşundan Günümüze Yöresel El Sanatlarının Sorunları Üzerine Bir Değerlendirme: Maraş Örneği. Akdeniz Sanat, 6(12).

Submission of articles for the January 2025 issue of Akdeniz Art (volume: 19 issue: 35) will take place between October 1 st to 15 th , 2024.