BibTex RIS Cite

Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama

Year 2007, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Abstract

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde yürütülen deneysel arkeoloji özlü bir projeyle Roma Donemi mutfak kültürü etraflıca araştırılmış ve incelenmiştir. Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşan projenin ilk aşamasında, Roma Donemi yemekleri ve yemek pişirmede kullanılan çömlekler araştırılmıştır. Yemek tarifleri için Athenaios ve Apicius'un antik aktarmalarından yararlanılmış, Roma Donemi yemek mönüleri incelenerek günümüzde uygulanabilir olanlar tespit edilmiştir. Aynca Cato, Varro ve Columella gibi yazarların aktarımlarından antik çağların besin türleri, bunların üretimi ve tüketimi hakkında bilgiler de edinilmiştir.

Yemek pişirmede ve servis amaçlı kullanılan seramik kaplar için ise Patara Antik Kenti kazılarında ele geçen seramiklerden faydalanılmıştır. Projenin uygulama aşamasında öncelikle Patara'da bulunan yemek pişirme ve servis kaplarının orijinal benzerlerinden üretmiştir. Üretilen bu seramiklerde daha önce antik kaynaklardan araştırılan Roma Donemi yemekleri deneme amaçlı pişirilmiş ve test edilmiştir. Seramik kaplar içerisinde yapılan pek çok pişirme denemesi sonucunda antik çağlanın enteresan ve kahc1 yemek tatlarına ulaşmıştır.

Year 2007, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 01.07.2007

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Taner KORKUT Birsen Ercan

Publication Date July 1, 2007
Submission Date July 2, 2014
Published in Issue Year 2007 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Birsen Ercan, T. K. (2007). Likya Bölgesi’nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama. Akdeniz Sanat, 1(1).

For the issue of Jaunary 2020, last date of submission is November 1. To this date, you can submit your papers via Dergipark.