Türkiye’de Gazetecilik Literatürü: 1992-2018 Yılları Arasında Yayımlanmış Makaleler Üzerine Bir İnceleme
Abstract
Türkçe gazetecilik literatürü oldukça güçlüdür ve tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanmaktadır. Bu alanda hakemli akademik dergi sayısı sınırlı olsa da çok sayıda makalenin gazetecilik alanının birçok farklı yönünü kapsadığı görülmektedir. Bu makale, seçilmiş beş akademik dergi üzerinden Türkçe gazetecilik literatürünün nasıl dönüştüğünü incelemektedir. Toplam 558 makale için yapılan bibliyometrik analiz sonucuna göre tek yazarlı makaleler en geniş grubu oluşturmakta ve makalelerde en çok Türkçe kaynaklara atıfta bulunulmaktadır. Ayrıca, makalelerin çoğunda yöntem konusunun yeterince açık olarak belirtilmediği görülmektedir. Buna karşın, genç ve üretken yeni akademisyenler kuşağının Türkçe gazetecilik literatürünün kalitesini yakın gelecekte iyileştireceği öngörülmektedir.
Keywords
References
- Aktaş, Melike ve Özdemir, Pınar (2006). “Disiplinler arası bir alan olarak halkla ilişkiler: Türkiye’deki akademik çalışmalar üzerine niteliksel bir inceleme”. II. Ulusal Halkla İlişkiler Sempozyumu, Kocaeli Üniversitesi.
- Alemdar, Korkmaz (1981). “Cumhuriyet Döneminde Gazetecilik Eğitimi Konusunda İlk Girişimler”. İletişim, AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu, Sayı 3, ss. 1-7.
- Atabek, Ümit (2007). “Türkiye'de Hakemlik Süreci ve Sorunları: İletişim Alanındaki Dergiler Üzerine Bir Değerlendirme”. 2. Ulusal Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Kurultayı, Ulakbim-Tübitak, Ankara, 13-14 Aralık.
- Atabek, Ümit ve Şendur Atabek, Gülseren (2010). “Halkla İlişkiler Literatürü: 1999-2008 Yılları Arasında Yayımlanmış Türkçe Makaleler Üzerine Bir İnceleme”. Uluslararası Halkla İlişkiler Sempozyumu (KKTC) Bildiriler Kitabı. Cilt 1.
- Atabek, Ümit ve Şendur Atabek, Gülseren (2014). “İletişim Eğitiminde Farklı Perspektifler: Öğrenciler, Akademisyenler ve Meslek Mensuplarının İletişim Eğitimi Hakkındaki Tutumları”. İletişim Araştırma ve Kuram, 38, ss. 148-163.
- Barker, L., Hall, R., Roach, D., & Underberg, L. (1979). “An investigation of quantity of articles produced in the communication discipline by institutions: 1970 through 1978 - Part I”. ACA Bulletin, 30, ss. 18-22.
- Barker, L., Hall, R., Roach, D., & Underberg, L. (1980). “An investigation of articles produced in the communication discipline by institution: A journal by journal, year by year analysis - Part II”. ACA Bulletin, 34, ss. 37-48.
- Barker, L., Hall, R., Roach, D., & Underberg, L. (1981). “An investigation of articles produced in the communication discipline: An institutional analysis on the basis of highest degree conferred - Part III”. ACA Bulletin, 37, ss. 34-39.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Communication and Media Studies
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2019
Submission Date
March 1, 2019
Acceptance Date
June 13, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 31
Cited By
Türkiye’de İletişim Çalışmaları Alanında Eleştirel Söylem Çözümlemeleri: Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi/26306220
https://doi.org/10.17829/turcom.934545Türkiye’de Sosyal Medya ve Gazetecilik Literatürü: Hakemli Dergi Makaleleri Üzerine Bibliyometrik Bir Analiz
Yeni Medya Dergisi
https://doi.org/10.55609/yenimedya.1096527Bibliometric Analysis and Visual Mapping of the Articles Published in the ILEF Journal from the Beginning to the Present
Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.56676/kiad.1163603GAZETECİLİĞİN LİSANSÜSTÜ DÜZEYDE İNCELENMESİ: 2018 – 2023 YILLARI ARASINDA YAZILAN GAZETECİLİK KONULU TEZLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.35379/cusosbil.1379408Bibliometric Analysis of Turkish Journalism Theses and Dissertations: Research Approach Transformation
Theoretical and Practical Issues of Journalism
https://doi.org/10.17150/2308-6203.2024.13(1).107-124TÜRKİYE'DE YAYINLANAN GRAFİK TASARIM KONUSUYLA İLGİLİ BİLİMSEL MAKALELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ: BİR DERLEME ÇALIŞMA
Akdeniz Sanat
https://doi.org/10.48069/akdenizsanat.1571139İLETİŞİM ARAŞTIRMALARINDA BİR “YÖNTEM” OLARAK ELEŞTİREL SÖYLEM ÇÖZÜMLEMESİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.16953/deusosbil.1641850