İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER

Number: 14 December 1, 2010
  • İ Hakan Dönmez
EN TR

İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER

Abstract

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet haberciliği de gün geçtikçe etkinliğini artırmaktadır. Yeni bir reklâm zemini sunan internet gazeteciliğinde, ulaşılmanın, tercih edilmenin, yaygın ve cazip olmanın göstergesi geleneksel gazetecilikte olduğu gibi satın alınma değil tıklanmadır. İnternet gazeteciliğinde haber metninin niteliğinden öte, metne ulaşılmanın niceliği reyting ölçütü olduğu için, zaman zaman haber editörleri “kapan” manşetler kavramıyla ifade edilebilecek başlıklar kullanmaktadırlar. “Haber değeri” varmış izlenimi uyandıran ve yakınlık, korku, endişe, merak, heyecan uyandıracak bir dille oluşturulan bu haber başlıklarına yüklenen rol, Cursor (imleç) tam da başlığın üstüne denk gelecek biçimde, okurun mouse’u (fareyi) tıklatmasını sağlamaktır. Bu noktada genellikle tıklanan haber başlığı ile haberin kendisi arasında tam bir paralellik, birlik ve bütünlük gözetilmemektedir. Bu çalışmada, internet gazetelerinin tıklanma sayısı doğrultusunda reklâm gelirlerinden pay alma kaygısının neden olduğu haber manşetlerindeki yanıltıcı dil kullanımı incelenmiştir. Farklı haber sitelerinden bir ay boyunca taranarak elde edilen örnekler, manşet ve haber metinlerindeki uyum bakımından nitel analiz yöntemi ile değerlendirildikten sonra elde edilen sonuçlar ortaya konmuştur

Keywords

References

  1. AktaĢ, Celalettin (2007). “Ġnternet’in Gazeteciliğe Getirdiği Yenilikler.” Selçuk İletişim. 5 (1).
  2. Aslı, Güngör ve Karagüler, Turhan Kırçıl (2003). “Dijital Çağda ĠletiĢime Yeni YaklaĢım.”http://www.dorduncukuvvetmedya.com, 15-1-2003.
  3. Atabek, Ümit (2003). “Yeni ĠletiĢim Teknolojileri ve Yerel Medya Ġçin Olanaklar.” Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya. Ġstanbul: IPS ĠletiĢim Vakfı Yayınları.
  4. Atabek, Ümit (2006). “Ġnternette Etik Sorunların Ekonomi Politik Bağlamı.” Küresel İletişim Dergisi. Güz. Sayı 2. (http://globalmediatr.emu.edu.tr, 22 Ağustos 2007).
  5. Barker, Chris ve Galasinski, Dariusz (2001). Cultural studies and discourse analysis: a dialogue on lnaguage and identity. London: Sage.
  6. BaĢ, Türker ve Akturan, Ulun (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri (Nvivo 7.0 ile Nitel Veri Analizi). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  7. Çakır, Hamza (2007). “Geleneksel Gazetecilik KarĢısında Ġnternet Gazeteciliği.” Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı: 22/1: 123-149.
  8. Çelik, Hilal ve EkĢi, Halil (2008). “Söylem analizi.” Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. 27: 99-117.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

İ Hakan Dönmez This is me

Publication Date

December 1, 2010

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 14

APA
Dönmez, İ. H. (2010). İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 14, 105-127. https://izlik.org/JA86FR73YS
AMA
1.Dönmez İH. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC. 2010;(14):105-127. https://izlik.org/JA86FR73YS
Chicago
Dönmez, İ Hakan. 2010. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE ‘KAPAN’ MANŞETLER”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, nos. 14: 105-27. https://izlik.org/JA86FR73YS.
EndNote
Dönmez İH (December 1, 2010) İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 14 105–127.
IEEE
[1]İ. H. Dönmez, “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE ‘KAPAN’ MANŞETLER”, Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC, no. 14, pp. 105–127, Dec. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86FR73YS
ISNAD
Dönmez, İ Hakan. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE ‘KAPAN’ MANŞETLER”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 14 (December 1, 2010): 105-127. https://izlik.org/JA86FR73YS.
JAMA
1.Dönmez İH. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC. 2010;:105–127.
MLA
Dönmez, İ Hakan. “İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE ‘KAPAN’ MANŞETLER”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, no. 14, Dec. 2010, pp. 105-27, https://izlik.org/JA86FR73YS.
Vancouver
1.İ Hakan Dönmez. İNTERNET HABERCİLİĞİNDE TIKLANMA KAYGISI VE “KAPAN” MANŞETLER. Journal of Akdeniz University Faculty of Communication - JAUFC [Internet]. 2010 Dec. 1;(14):105-27. Available from: https://izlik.org/JA86FR73YS

3328033281

Journal of Akdeniz University Faculty of Communication is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC-BY-NC).