Research Article

Dünyayı İnsansızlaştırmak: Yapay Zekâ Ve Robotlar Üzerine (Terminatör Filmi)

Number: 35 June 30, 2021
EN TR

Dünyayı İnsansızlaştırmak: Yapay Zekâ Ve Robotlar Üzerine (Terminatör Filmi)

Öz

Bir teknolojinin ortaya çıkma sürecinde, o teknolojinin ortaya çıktığı toplumun ihtiyaçları kadar düşünce dünyası da etkilidir. Çoğu zaman ihtiyaçların ve bu ihtiyaçları giderme çabalarının düşünceyi şekillendirdiği düşünülür. Oysa bazen düşünce, ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları gidermeye yönelik çabaları şekillendirir. Böyle düşünüldüğünde Batı uygarlığının, özellikle modernite ile birlikte daha görünür hale gelen, dünyaya, kendi istediği biçimde çeki düzen verme amacı, ürettiği teknolojilerin temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Batı, rasyonalizm ve gerçeklik kavramları içinde anlamlı olan bu amacı gerçekleştirme çabası ile teknolojiler üretmektedir. Bu makalede, son yıllarda ortaya çıkan yapay zekâ ve robot teknolojilerinin, Batı uygarlığının dünyayı kendi gerçekliği doğrultusunda biçimlendirme çabası içindeki yeri ve bu çabanın öteki dünya üzerindeki etkisi konu edilmektedir. Radikal bir varsayım gibi görünse de Batı uygarlığının, dünyayı irrasyonel olduğunu düşündüğü her şeyden olduğu gibi insandan da arındırma çabasının, yapay zekâ ve robot teknolojilerinin bu çaba içindeki yerinin ve bütün bunların öteki dünya üzerindeki etkisinin tartışılması amaçlanmaktadır. Sözü edilen bu tartışmayı daha anlaşılır kılacağı için Terminatör filminden de yararlanılan bu makale, nitel bir araştırma makalesidir ve veriler literatür taraması ile elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Yapay Zekâ , Robotlar , Batı Uygarlığı , Öteki Dünya , Dünyayı İnsansızlaştırmak , Gerçeklik , Rasyonalizm , Terminatör

References

  1. Adorno, W. Theodor ve Horkheimer, Max (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği. (N. Ülner ve E. Ö. Karadoğan, Çev), İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  2. Baudrillard, Jean (2009). Gösterge Ekonomi Politiği Hakkında Bir Eleştiri. (O. Adanır ve A Bilgin, Çev.), İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  3. Baudrillard, Jean (2012a). Karnaval ve Yamyam. (O. Adanır, Çev.), İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  4. Baudrillard, Jean (2012). Kusursuz Cinayet. (N. Sevil, Çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Baudrillard, Jean (2015). Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği. (O. Adanır, Çev.), Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  6. Baudrillard, Jean (2016). Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm. (O. Adanır, Çev.), İstanbul. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  7. Baudrillard, Jean (2017). Sessiz Yığınların Gölgesinde Toplumsalın Sonu. (O. Adanır, Çev.), Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  8. Freud, Sigmund (2014). Uygarlığın Huzursuzluğu. (H. Barışcan, Çev.), İstanbul: Metis Yayınları.
  9. Guénon, René (2014). Modern Dünyanın Bunalımı. (M. Kanık, Çev.), Ankara: Hece Yayınları.
  10. Löwith, Karl (1999). Max Weber ve Karl Marx. (N. Yılmaz, Çev.), Ankara: Doruk Yayıncılık.
APA
Kılınç, E. P., & Kılınç, B. (2021). Dünyayı İnsansızlaştırmak: Yapay Zekâ Ve Robotlar Üzerine (Terminatör Filmi). Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 35, 54-69. https://doi.org/10.31123/akil.887661