BibTex RIS Cite

Evaluation of the Approach Differences of Some Optimization Techniques Which Can Be Used to Solve Diet Problem

Year 2005, Volume: 5 Issue: 1, 77 - 90, 01.06.2005

Abstract

DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Year 2005, Volume: 5 Issue: 1, 77 - 90, 01.06.2005

Abstract

Bir kişinin yaşamını sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürebilmesinde beslenme önemlidir. Çeşitlilik, ölçülülük, denge ve maliyet beslenme planlamalarındaki önemli unsurlardır. Bu unsurları sağlayacak menü planlarının hazırlanması gerçek yaşamda sürekli olarak karşılaşılan önemli bir problem olup, diyet problemi kapsamında ele alınır. Diyet probleminin çözülmesiyle bireyin yaşma, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun menüler hazırlanır. 0-1 Tamsayılı Doğrusal Programlama (TDP), Doğrusal Hedef Programlama (DHP) ve Bulanık Doğrusal Programlama (BDP) diyet probleminin çözümünde kullanılabilecek tekniklerdir. Çalışmanın amacı TDP, DHP ve BDP tekniklerinin diyet problemine yaklaşım farklılıklarını göstermektir. Bu doğrultuda her üç en iyileme tekniğinin diyet problemine yaklaşımları tartışılmış ve genel diyet problemine ilişkin TDP, DHP ve BDP modelleri karşılaştırmalı olarak kurulmuştur. Uygulamada 19-30 yaş grubunda orta fiziksel aktiviteye sahip 65 kg. ağırlığındaki sağlıklı erkeklere ilişkin bir diyet problemi menü planlama kapsamında tanımlanmıştır. Bu probleme söz konusu tekniklerin çözümleme aşamasındaki yaklaşım farklılıkları değerlendirilmiş ve uygulayıcılar ile araştırıcılara öneriler sunulmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şenol Erdoğmuş This is me

Eylem Koç This is me

Ahmet Sabri Öğütlü This is me

Publication Date June 1, 2005
Submission Date August 8, 2015
Published in Issue Year 2005 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Erdoğmuş, Ş., Koç, E., & Öğütlü, A. S. (2005). DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(1), 77-90.
AMA Erdoğmuş Ş, Koç E, Öğütlü AS. DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. June 2005;5(1):77-90.
Chicago Erdoğmuş, Şenol, Eylem Koç, and Ahmet Sabri Öğütlü. “DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5, no. 1 (June 2005): 77-90.
EndNote Erdoğmuş Ş, Koç E, Öğütlü AS (June 1, 2005) DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 1 77–90.
IEEE Ş. Erdoğmuş, E. Koç, and A. S. Öğütlü, “DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 77–90, 2005.
ISNAD Erdoğmuş, Şenol et al. “DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 5/1 (June 2005), 77-90.
JAMA Erdoğmuş Ş, Koç E, Öğütlü AS. DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;5:77–90.
MLA Erdoğmuş, Şenol et al. “DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2005, pp. 77-90.
Vancouver Erdoğmuş Ş, Koç E, Öğütlü AS. DİYET PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILABİLECEK BAZI ENİYİLEME TEKNİKLERİNİN YAKLAŞIM FARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;5(1):77-90.