BibTex RIS Cite

The Investigation of Using Some Boron Compounds in the Raw Glaze

Year 2014, Volume: 14 Issue: 3, 169 - 175, 01.12.2014

Abstract

In this study, we investigated use of boron compounds in the raw glaze without fritted. For this aim, After determining a suitable Seger formula from low temperature glazes that high content frit used in it, borax and boric acid were added into the glaze recipes substituted for frit and different compositions were prepared. Prepared glazes from these compositions as raw (aqueous and dry) and calcined were applied to floor tiles by spraying and dry pressing routes. The samples prepared using various glazing techniques subjected to heat in order to firing at laboratory and industrial scales and characterized by standard tests. Characterization results are analyzed, the use of boron compounds in the raw glaze a little porosity occurred on the section of the glaze but don't contribute any negative effects on the technical properties of glaze. © Afyon Kocatepe Üniversitesi

References

  • Fröberg, L. ,2007. Factors Affecting Raw Glaze Properties, Abo Akademi University, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Abo, Finland.
  • Gomez, M., Bou E., Moreno A., S Cook. and M, Galindo., 2009. Fritless Glaze Composition for single Fast Fire Tiles. Interceram, 58.
  • Kartal, A., 1998. Sır ve Sırlama Tekniği, Çizgi Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Kartal, A. ve Gürtekin, H., 2002. Çeşitli Bor Hammaddelerinin Sırın Erime Davranışlarına Etkileri. 1. Uluslararası Bor Sempozyumu, Kütahya.
  • Ketboonruang, C. P., Jinawat, S., Kashima, D.P., Wasanapiarnpong, T. P., Buggakuptav S.W., Traipol N. and Jiemsirilers, S., 2011. Characterization of Low Firing Temperature Ceramic Glaze Using Phuket MSW and Soda Lime. Innovation in Refractories and Traditional Ceramics.
  • Tkachev, A. G.,Tkacheva O. N. and I. S. Solov’eva1., 2002. Production Of Low-Melting Glazes Without Frit Melting Keramika.
  • Türk Standartları, TS – EN 122, TS – EN 154.

Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması

Year 2014, Volume: 14 Issue: 3, 169 - 175, 01.12.2014

Abstract

Bu çalışmada, bazı bor bileşiklerinin firitleştirilmeden ham olarak sırda kullanılabilme imkânları araştırılmıştır. Bu kapsamda, firit miktarının yüksek oranlarda kullanıldığı düşük sıcaklık sırlarından (∼1000 oC) tespit edilen bir Seger formülü esas alınarak bileşimdeki B2O3’ün firit yerine boraks ve borik asitle sır bileşimine girmesini sağlayacak şekilde farklı reçeteler oluşturulmuştur. Bu reçetelerden ham (su ve kuru bazlı) ve kalsine olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanan sır karışımları yer karosu bisküvileri üzerine püskürtme ve presleme yöntemleri ile uygulanarak laboratuvar ve endüstriyel ölçekli olarak pişirime tabi tutulmuş ve karakterizasyon işlemleri yapılmıştır. Karakterizasyon sonuçları incelendiğinde bor bileşiklerinin ham olarak sırda kullanılması durumunda sır bünyesinde az da olsa gözeneklilik yarattığı fakat sırın sahip olması gereken diğer temel özelliklere karşı olumsuzluk oluşturmadığı anlaşılmıştır

References

  • Fröberg, L. ,2007. Factors Affecting Raw Glaze Properties, Abo Akademi University, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Abo, Finland.
  • Gomez, M., Bou E., Moreno A., S Cook. and M, Galindo., 2009. Fritless Glaze Composition for single Fast Fire Tiles. Interceram, 58.
  • Kartal, A., 1998. Sır ve Sırlama Tekniği, Çizgi Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Kartal, A. ve Gürtekin, H., 2002. Çeşitli Bor Hammaddelerinin Sırın Erime Davranışlarına Etkileri. 1. Uluslararası Bor Sempozyumu, Kütahya.
  • Ketboonruang, C. P., Jinawat, S., Kashima, D.P., Wasanapiarnpong, T. P., Buggakuptav S.W., Traipol N. and Jiemsirilers, S., 2011. Characterization of Low Firing Temperature Ceramic Glaze Using Phuket MSW and Soda Lime. Innovation in Refractories and Traditional Ceramics.
  • Tkachev, A. G.,Tkacheva O. N. and I. S. Solov’eva1., 2002. Production Of Low-Melting Glazes Without Frit Melting Keramika.
  • Türk Standartları, TS – EN 122, TS – EN 154.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Cenk Yamaner This is me

Süleyman Akpınar This is me

Publication Date December 1, 2014
Submission Date August 8, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Yamaner, C., & Akpınar, S. (2014). Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(3), 169-175.
AMA Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. December 2014;14(3):169-175.
Chicago Yamaner, Cenk, and Süleyman Akpınar. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14, no. 3 (December 2014): 169-75.
EndNote Yamaner C, Akpınar S (December 1, 2014) Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14 3 169–175.
IEEE C. Yamaner and S. Akpınar, “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 3, pp. 169–175, 2014.
ISNAD Yamaner, Cenk - Akpınar, Süleyman. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14/3 (December 2014), 169-175.
JAMA Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2014;14:169–175.
MLA Yamaner, Cenk and Süleyman Akpınar. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 3, 2014, pp. 169-75.
Vancouver Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2014;14(3):169-75.