Cutting performance of band saws is very important to a good manufacturing process. Some factors such as forces, power consumption, energy and failures determines to the cutting performance. In addition, these factors in determination of the cutting performance must be known for an efficient cutting process. In this study, the tool performance in cutting process of AISI 1020 material with band blade variety used in manufacturing industry has been investigated. A computer controlled machine was used in the experiments. Constant parameters such as feed rate and cutting speed were preferred for determination of the performance of the band blade. Total 80 experiments were made in these parameters. Boron oil was utilized as coolant liquids in the experiments. The cutting forces were measured by using three dimensional dynamometer and the power consumption was also determined by energy analyzer. Micro fractures occurred the cutting process were analyzed scanning electron microscopy (SEM). In the study results, the power consumption and the cutting forces increase till a certain number of the experiments, then it decrease. This result obtain as consistent with the tooth fractures
Lamalı testerelerin kesme performansı iyi bir imalat süreci için önemlidir. Kesme performansını kuvvetler, güç tüketimi, enerji ve hasarlar gibi bazı faktörler belirlemektedir. Bununla birlikte verimli bir kesme işlemi için kesme performansını belirleyen bu faktörlerin bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, imalat endüstrisinde genişçe kullanılan lama testere ile AISI 1020 malzemesinin kesilmesi işleminde takım performansı incelenmiştir. Deneylerde bilgisayar kontrollü bir kesme makinesi kullanılmıştır. Lama testerenin kesme performansının belirlenmesi için ilerleme ve kesme hızı sabit parametreler olarak seçilmiştir. Bu parametrelerde toplam 80 deney yapılmıştır. Deneylerde soğutma sıvısı olarak bor yağı kullanılmıştır. Kesme kuvvetleri üç yönlü dinamometre, güç tüketimi ise enerji analizörüyle ölçülmüştür. Kesme işleminde oluşan mikro kırıklar taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Çalışma sonucunda, güç tüketimi ve kesme kuvvetlerinin belirli bir deney sayısına kadar arttığı ve ondan sonra bir miktar azaldığı belirlenmiştir. Bu sonuç diş kırılmaları sonuçları ile doğru orantılı olarak elde edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2014 |
Submission Date | August 8, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 14 Issue: 2 |