Gıda endüstrisi, fabrika çıkışından son kullanma tarihine kadarki ürünlerin ticari kalitesinin belirlenmesi
için Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi(HACCP,Hazard Analysis and Critical Control Point)
standartlarına uygun olarak hammaddeden bitmiş ürüne kadar tüm üretim işleminin mikrobiyolojik
yükünü gösteren mikrobiyal florayı saymaktadır. Rutin olarak kullanılan kalite indikatörler; toplam
bakteri, toplam koliform, enterobecteriaceae, e.coli, s.aureus, maya ve küflerdir. Mevcut uygulamada
küf ve maya gelişiminin analizi, inkübasyon süresinin sonunda besi yeri üzerinden kumpas veya cetvel
gibi araçlar kullanılarak yapılmaktadır. İnsan algılaması ağırlıklı olarak görsel duyu becerisi ile
sağlanmaktadır. İnsan, objeleri sadece sınıflandırmak ya da tanımlamak için değil, belli bir sahneyi
tarayıp onun hakkında bir duygu veya izlenim edinmek için bakar. İnsan bu becerisi sayesinde elde ettiği
görüntüleri çok hızlı ve büyük miktarda işleyebilme kapasitesine sahiptir. Bu çalışmada küf gelişiminin
zamana bağlı gelişim hızlarının görüntü işleme teknikleri ile belirlenerek mikrobiyolojik çalışmalar için
alternatif değerlendirme metodunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan çalışma sonucunda PID
kontrollü Elektromag M3025p model etüv, küf gelişimi için gerekli ortam şartlarının sağlanması için
revize edilerek çalışmaya uygun hale getirilmiştir. Revize edilen inkübatör kabininin sıcaklık ve ışık
dağılımının homojenliği plexiglass ve vinil malzeme kullanılarak sağlanmıştır. Sonuç olarak donanım ve
yazılım bileşenlerinin uyumlu çalışması sağlanarak mevcut değerlendirme kriterlerine alternatif metot
geliştirilmiştir. Geliştirilen metot sayesinde hem nicel veriler elde edilmiş hem de kontaminasyon
problemlerinin önüne geçilmiştir.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2015 |
Submission Date | August 3, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.