Bu çalışmada, ıhlamurdan elde edilen antioksidanların homojenizatör destekli ekstraksiyonunun (HAE) modellenmesi ve optimizasyonu, yüzey merkezli kompozit tasarım çerçevesinde yanıt yüzey metodolojisi (RSM) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deneysel faktörler homojenizasyon hızı, ekstraksiyon süresi, çözücü-katı oranı ve çözücü konsantrasyonudur. HAE işlemi, ıhlamur özütünün CUPric İndirgeyici Antioksidan Kapasitesi (CUPRAC) kullanılarak belirlenen toplam antioksidan kapasitesini (TAC) maksimize etmek için optimize edilmiştir. TAC yanıtları için oluşturulan modeller, bağımlı yanıt ile bağımsız parametreler arasında anlamlı bir ilişki (p < 0,0001) göstermiştir. Su oranı HAE işleminde en anlamlı operasyonel faktör olarak belirlenirken, çözücü-katı oranı en az anlamlı parametre olarak belirlenmiştir. Modelden elde edilen deneysel veriler, model tarafından öngörülen sonuçlarla güçlü bir uyum göstermiştir. Bu, modelin uygunluğunu ve optimizasyondaki başarısını göstermektedir. HAE'nin optimum çalışma koşulları altında, 0,912 mmol TR/g-kurutulmuş numune TAC olarak elde edildi. TAC değerlerine dayanarak, HAE yönteminin aynı deneysel koşullar altında geleneksel ısıyla ekstraksiyon yönteminden çok daha verimli olduğu bulundu. Ihlamur ekstresinin bireysel antioksidanları, bir C18 kolonunda gradyan elüsyon yöntemi ile HPLC kullanılarak tanımlandı. HPLC-PDA analizleri kullanılarak, ıhlamur ekstresinde 12 antioksidan tanımlandı. Sonuç olarak, modellenen metodoloji, doğal ürün endüstrisinde ıhlamurdan antioksidanların ve fenoliklerin ekstraksiyonu için uygulanabilir bir yöntem olarak önerildi.
In this study, the modeling and optimization of homogenizer-assisted extraction (HAE) of antioxidants from linden were carried out using response surface methodology (RSM) within the framework of a face-centered composite design. Experimental factors included homogenization speed, extraction time, solvent-to-solid ratio, and solvent concentration. The HAE process was optimized to maximize the total antioxidant capacity (TAC) which determined by using CUPric Reducing Antioxidant Capacity (CUPRAC) of the linden extract. The models created for the TAC responses demonstrated a significant relationship (p < 0.0001) between the dependent response and the independent parameters. Water ratio was identified as the most significant operational factor in the HAE process, while solvent-to-solid ratio was determined to be the least significant parameter. The experimental data obtained from the model showed strong agreement with the results predicted by the model. This indicates the model's suitability and success in optimization. Under the optimum operational conditions of HAE, 0.912 mmol TR/g-dried sample was achieved as TAC. Based on the TAC values, the HAE method was found to be much more efficient than the traditional heat extraction method under the same experimental conditions. The individual antioxidants of the linden extract were identified using HPLC on a C18 column with a gradient elution method. Using HPLC–PDA analyses, 12 antioxidans were identified in the linden extract. As a result, the modeled methodology is proposed as an applicable method for the extraction of antioxidants and phenolics from linden in the natural product industry.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Food Engineering |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Early Pub Date | November 13, 2025 |
| Publication Date | November 14, 2025 |
| Submission Date | January 10, 2025 |
| Acceptance Date | June 14, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 25 Issue: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.