Dini İnanışlara Göre Doğurganlığı Etkileyen Faktörlerin Etkileşim Hipotezi Açısından Araştırılması
Abstract
Gelir, çocuk maliyetleri, ailelerin tercihleri, doğurganlık üzerinde etkili olan başlıca faktörler olmakla birlikte din, dil, yaş gibi faktörler de doğurganlık üzerinde etkilidir. Ailelerin tercihlerinde etkili olan faktörlerden dini inancın, ailelerin sahip oldukları çocuk sayısı üzerine olan etkisinin; evlilik, doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı, kürtaj, istenilen aile büyüklüğü, boşanma ve cinsiyet rolleri ile ilgili normlar aracılığıyla olduğu düşünülmektedir. Bazı dinlerde aile bütünlüğünün korunması amacıyla sıkı kurallar yer almakta ve boşanma, kürtaj gibi çocuk sayısını azaltan davranışlar yasaklanmaktadır. Bu bağlamda, farklı dini inanışlara sahip bireylerin doğurganlık davranışına yönelik geliştirilen pek çok hipotez söz konusudur. Bu hipotezler, karakteristikler hipotezi, özelleştirilmiş teoloji hipotezi, azınlık grubu statüsü hipotezi ve etkileşim hipotezidir. Bu çalışmada amaç, Dünya Değerler Anketi 2010- 2014 verileri kullanılarak Müslüman, Hristiyan ve Musevi dini inanışa sahip bireylerin doğurganlıklarını etkileyen faktörlerin etkileşim hipotezi açısından sayma (count) veri regresyon modeli ile araştırılmasıdır. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, dini inanışlar açısından doğurganlık farklılıkları bulunmaktadır. Ayrıca, Müslüman ve Hristiyan dini inanışında hem dini hem de sosyo-ekonomik değişkenlerin doğurganlık üzerinde etkili olmasından dolayı etkileşim hipotezi geçerli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Keywords
Doğurganlık, dini inanış, etkileşim hipotezi, sayma veri modelleri
References
- Adsera, A. (2006). Marital fertility and religion: Recent changes in Spain. Population Studies, 60(2), 205-221.
- Adsera, A. (2006). Religion and changes in family-size norms in developed countries. Review of Religious Research, 47(3), 271-286.
- Arı, A. ve Önder, H. (2013). Farklı veri yapılarında kullanılabilecek regresyon yöntemleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 3(28), 168-174.
- Bar-El, R., Muñoz, T. G., Neuman, S., ve Tobol, Y. (2013). The Evolution of secularization: Cultural transmission, religion and fertility—theory, simulations and evidence. (J. Zhang, Dü.) Journal of Population Economics, 26, 1129-1174.
- Baudin, T. (2015). Religion and fertility: The French connection. Demographic Research, 32, 397-420, DOI: 10.4054/DemRes.2015.32.13
- Bauer, T., Million, A., Rotte, R., ve Zimmermann, K. F. (1999). Immigrant labor and workplace safety. IZA, Discussion Paper No: 16.
- Breslow, N. E.(1990). Tests of hypotheses in overdispersed Poisson regression and other Quasi- Likelihood models. Journal of the American Statistical Association, 85 (410), 565-571.
- Carrivick, P. J. W., Lee, A. H. ve Yau, K. K. W. (2003). Zero- Inflated Poisson modelling to evaluate occupational safety ıntervention. Safety Science, 41, 53-63.
- Becker, G. S. (1960). An economic analysis of fertility. In: Demographic and economic change in developed countries. Conference of the Universities-National Bureau Committee for Economic Research, a Report of the National Bureau of Economic Research. Princeton: Princeton University Press, pp 209–240.
- Becker, G. S. (2009). A treatise on the family. London: Harvard University Press.