This study aims to analyze the competitiveness of Türkiye, which is among the E7 countries, with other countries in this group in terms of some selected sectors. The Comparative Export Performance (CEP) Index was used to measure competitiveness with these countries. The first five chapters in which Türkiye has achieved the highest increase in exports in the last ten years were considered through HS (Harmonized System) codes. In comparing these chapters, the CEP indexes were calculated using the 2011-2020. Chapters subject to research are 97-Works of art, collector's pieces, and antiques, 81-Other base metals employed in metallurgy and articles thereof, 96-Miscellaneous manufactured articles (pens and brushes, etc.), 75-Nickel and articles thereof and 23-Residues and waste from the food industries, prepared animal fodder. According to the findings, in 97, Türkiye has a higher export performance than Russia and Mexico, and its export performance has also increased against Indonesia since 2016. In 81, Türkiye has a better export performance against India, Indonesia, and Mexico. In, there is a higher export performance than other countries except for China. In 75, the export performance of Türkiye increased against China, India, and Brazil, especially after 2016, and showed a better performance despite a changing graphic with Mexico. Also, in 23, it can be said that although the export performance against China and Mexico has differed over the years, it has gained momentum in this process.
The first version of this study was orally presented as an abstract at the 7th International Conference on Business and Economics Studies (ICBES 2021) held in Erzurum on September 5, 2021.
Bu çalışma, E7 ülkeleri içerisinde yer alan Türkiye’nin bu gruptaki diğer ülkelerle arasındaki rekabet gücünün belirlenmiş fasıllar açısından analizinin yapılmasını amaçlamaktadır. Bu ülkelerle rekabet gücünü ölçmek için Karşılaştırmalı İhracat Performansı (KİP) Endeksi kullanılmıştır. Türkiye’nin son 10 yılda ihracatında en fazla artış oranı elde ettiği ilk beş fasılın HS (Harmonized System) kodları yardımıyla sınıflandırılması dikkate alınmıştır. Bu fasılların karşılaştırılmasında 2011-2020 arası yıllara ait veriler kullanılarak KİP endeksleri hesaplanmıştır. Araştırmaya konu olan fasılların 97-Sanat eserleri, kolleksiyon eşyası ve antikalar, 81-Diğer adi metaller, 96- Çeşitli mamul eşya (hijyenik havlu, bebek bezi, kalem, çakmak, fermuar, fırça vb.), 75- Nikel ve nikelden eşya ve 23- Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemlerdir. Bulgulara göre, Türkiye 97- nolu fasılda, Rusya ve Meksika karşısında daha yüksek ihracat performansına sahiptir ve Endonezya karşısında da 2016 yılından itibaren artmıştır. 81-nolu fasılda Türkiye Hindistan, Endonezya ve Meksika karşısında daha iyi ihracat performansa sahiptir. 96- nolu fasılda Çin dışında kalan diğer ülkelerden daha yüksek ihracat performansı bulunmaktadır. 75- nolu fasıla bakıldığında, ihracat performansının Çin, Hindistan ve Brezilya karşısında özellikle 2016 yılından sonra artmış ve Meksika ile inişli çıkışlı bir grafik çizse de daha iyi bir performans sergilemiştir. 23- nolu fasılda ise Çin ve Meksika’ya karşısında ihracat performansı yıllar itibariyle farklılık gösterse de bu süreçte yükselme ivmesi kazandığı söylenebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Economics and Administrative Sciences |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2023 |
Submission Date | December 22, 2021 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 25 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.