Öğün, bireyin gün içerisinde düzenli olarak belli aralıklarla yediği yemektir. Kişilerin veya milletlerin öğün zamanı, şekli, tüketilen gıdalar yaşanılan coğrafya ve yaşam tarzına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Örneğin sıcak Akdeniz iklimine yakın yerlerde yaşayanların beslenme alışkanlıkları ile soğuk kuzey kesimlerde yaşayanlarınki birbirinden farklıdır, bu durum hayatı devam ettirebilmek için bir zorunluluktur. Beslenme alışkanlıklarına göre farklılık gösteren bir diğer unsur ise öğünlerdir. Kimi yerlerde tek ya da iki öğün beslenme yaygınken kimi yerlerde üç hatta, belki ara öğünler de dâhil, daha fazla öğünden bahsedilebilir. Dolayısıyla, siyasi hayatı, savaşları, anlaşmaları bir kenara bırakırsak, insanların beslenme alışkanlıkları, tarımsal faaliyetleri, hangi hayvanları yetiştirdikleri ve onlardan nasıl yararlandıkları gibi bir dizi özellik milletleri tanıma ve kültürlerini anlamada önemli ipuçları sağlar. Tüm bu düşüncelerden yola çıkarak bu çalışmamızda Antik Çağ’ın en büyük ve en etkili imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu’nun beslenme kültüründe öğle yemeğinin (prandium) yeri ve önemini ortaya koymayı amaçlamaktayız. Çalışma yürütülürken hem klasik hem de modern yazarların eserlerinden yararlanılmış, öncelikli olarak “ne?”, “ne zaman?”, “nerede?”, “nasıl?” ve “kiminle?” sorularının cevapları aranmıştır. Bu sorular, Roma beslenme kültüründe prandiumun yeri ve öneminin tespitinde önemli sonuçlar sağlarken, Romalıların karakteri ve yaşam rutinleri ile ilgili de bilgiler vermiştir. Elde edilen veriler öğle yemeğinin Antik Roma beslenme kültüründe büyük bir değerinin olmadığını göstermiştir.
A meal is a meal that an individual eats at regular intervals throughout the day. The meal time of people or nations, their shape, the foods consumed vary depending on the geography and lifestyle. For example, the eating habits of those living close to the warm Mediterranean climate are different from those of those living in the cold northern regions, this is a necessity in order to sustain life. Another factor that differs according to nutritional habits is meals. In some places, one or two meals is common, while in some places, three or even more meals, including snacks, can be mentioned. Therefore, if we leave aside the political life, wars and agreements, a number of features such as people's dietary habits, agricultural activities, which animals they raise and how they benefit from them provide important clues in recognizing nations and understanding their cultures. Based on all these considerations, in this study, we aimed to reveal the place and importance of lunch (prandium) in the nutritional culture of the Roman Empire, one of the largest and most influential empires of the Ancient Age. While conducting the study, the works of both classical and modern authors were used, primarily "what?", "when?", "where?", "how?" and “with whom?” searched for answers to questions. While these questions provided important results in determining the place and importance of the prandium in Roman nutrition culture, they also gave information about the character and life routines of the Romans. The data obtained showed that lunch did not have a great value in the Ancient Roman nutrition culture.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | History |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | October 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 26 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.