Bibliometric Framework of Postgraduate Theses in Tourism Guidance
Year 2020,
, 975 - 992, 30.09.2020
Burhanettin Zengin
,
Burak Atasoy
Abstract
Tourism guidance is an area in which the cultural transfer of societies and those who perform the profession are expressed as cultural ambassadors. The fact that the tourism movements towards destinations reached to 1.5 billion participants increased the need for tourism guidance. At this point, countries aim to train qualified tourism guides in order to achieve the objectives such as efficiency and efficiency in tourism marketing by providing more tourist satisfaction. The resulting need for pre-professional tourist guide license in Turkey are solved with the help of undergraduate and graduate programs. This research was conducted in order to examine the past and present status of graduate studies on tourism guidance and the research was conducted by choosing qualitative study method. In this context, bibliometric analysis of graduate theses on tourism guidance subjects in the database of Higher Education Institution Thesis Center (YÖKTEZ) was performed. In the research, 87 graduate theses were reached based on the screening model. The data obtained within the scope of the research were subjected to interpretation and evaluation processes in the light of various parameters. The results show that there is an increase in postgraduate education in the field of tourism guidance and postgraduate studies published in the Department of Tourism Guidance for the first time.
An Erratum to this article was published on 26 January 2021. https://dergipark.org.tr/en/pub/alanyaakademik/issue/60067/868763
References
- AKKAŞOĞLU, S., AKYOL, C., ULAMA, Ş., & ZENGİN B. (2019). Üçüncü Nesil Kahve Sunan Işletmelerde Hizmet Kalitesi, Müşteri Tatmini ve Davranışsal Niyet Incelemesi; Algılanan Fiyatın Düzenleyicilik Rolü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1252–1270. https://doi.org/10.21325/ jotags.2019.41.Bayram Erkol G. ve Zengin B. (2017). Turist Rehberlerinin Verimliliğini Etkileyen Psikolojikı Faktörler (Ö. Güzel, V. Altıntaş, & İ. Şahin, Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık.Çakmak T. ve Demirkol Ş. (2017). Teknolojik Gelişmelerin Turist Rehberliği Mesleğine Etkileri Üzerine Bir Swot Analizi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 221–235. https://doi.org/10.29029/busbed.317656Çapar G. Toksöz D. ve Dönmez B. (2018). Turizm Rehberliği Alanında Yapılan Akademik Çalışmaların İncelenmesi. Journal of Tour Guiding, 1 (2), 57–73.Çetin, G. ve Kızılırmak İ. (2017). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 142–156. Retrieved from http://hdl.handle.net/11630/1494Chandra Y. ve Shang L. (2019). Qualitative Research Using R: A Systematic Approach. Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-13-3170-1Cohen E. (1985). The Tourist Guide: The Origins, Structure and Dynamics of a Role. Annals of Tourism Research, 12 (1), 5–29.Çokal Z. ve Aslan Z. (2016). Profesyonel Turist Rehberinin Kültürel Değerlere Katkısına İlişkin Turist Algılamaları (Tourists Perception of Professional Tourist Guide s Contribution to Cultural Values). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1), 53–53. https://doi.org/10.21325/jotags.2016.6Eker N. Kaya C. ve Zengin B. (2019). Turist Rehberliği Mesleği (Dünü- Bugünü- Yarın) (B. Zengin, G. E, Bayram, & O. Batman, Eds.). Ankara.Eker N. ve Zengin B. (2016). Turizm Rehberliği Eğitimi Müfredatlarının Uygulama Yeterliliğinin Profesyonel Turist Rehberleri Bakış Açısıyla İrdelenmesi. Turizm ve Arastırma Dergisi, 5 (2).Güdü Demirbulat Ö. ve Tetik Dinç N. (2017). Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 20–30. https://doi.org/10.24010/soid.334320Güllü K. ve Atasoy B. (2019). Gastronomi Turistlerinin Destinasyon Tercihini Etkileyen Motivasyon Faktörlerinin İncelenmesi. In O. Emir (Ed.), 20. Ulusal Turizm Kongresi (pp. 799–806). https://doi.org/978-975-06-3632-5 Anadolu Üniversitesi Basımevi EkimKaya U. ve Özhan Ç. (2012). Duygusal Emek ve Tükenmişlik İlişkisi: Turist Rehberleri Üzerine Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 3 (2), 109–130.Lovrentjev S. (2015). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance, 23(October 2014), 555–562. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(15)00538-9Olcay A. ve Akköz H. (2014). Profesyonel Turist Rehberlerinin Performanslarının Yerli Turistler Tarafından Değerlendirilmesi. Journal of Businesss Research Turk, 7 (2), 349–374.Özel Ç. ve Kozak N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili ve Bir Atıf Analizi. Türk Kütüphaneceliiği, 26 (4), 715–733.Özsoy A. ve Çokal Z. (2018b). Türkiye’de Turist Rehberliği Alanında Yayımlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi (1989-2018). 2nd International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, 09-11 November 2018, Cappadocia, (November 2018).Reisinger Y. ve Steiner C. (2006). Reconceptualising İnterpretation: The Role of Tour Guides in Authentic Tourism. Current Issues in Tourism, 9 (6), 481–498. https://doi.org/10.2167/cit280.0Şahin S. ve Acun A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 18 (34), 213–234.Sarıışık M. ve Özbay G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2), 264–278. https://doi.org/10.17123/atad. vol26iss218417Sert A. N. ve Karacaoğlu S. (2018). Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Kapadokya Örneği (A Study on Problems of Tour Guides: The Case of Cappadocia). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 81–99. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.273TUREB, Turist Rehberleri Birliği. (2014). Retrieved November 8, 2019, from http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62WFTGA. (2003). What is a Tourist Guide? | World Federation of Tourist Guide Associations. Retrieved November 8, 2019, from http://wftga.org/tourist-guiding/what-tourist-guideYenipinar, U., & Zorkirişçi, A. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi, Cag University Journal of Social Sciences, 10 (2), 111–136.Yenipınar U. Bak E. ve Çapar G. (2014). Turist Rehberliği Meslek Kanununun, Meslek Örgütleri ve Öğretim Elemanlarının Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 86–114. Retrieved from https://dergipark.org.tr/cagsbd/ issue/44631/554447
Turizm Rehberliği Alanındaki Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Çerçevesi
Year 2020,
, 975 - 992, 30.09.2020
Burhanettin Zengin
,
Burak Atasoy
Abstract
Turizm rehberliği toplumlararası kültür aktarımını sağlayan ve mesleği icra edenlerin kültür elçisi olarak ifade edildiği bir alandır. Destinasyonlara yönelik turizm hareketlerinin yaklaşık 1.5 milyar katılımcıya ulaşması, turizm rehberlerine olan ihtiyacı arttırmıştır. Ortaya çıkan profesyonel turist rehberi ihtiyacı ise Türkiye’de kurslar, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar yardımıyla karşılanmaktadır. Bu kapsamda araştırma, turizm rehberliği konulu lisansüstü tezlerim geçmiş ve mevcut durumunun incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezi (YÖKTEZ), veri tabanında yer alan turizm rehberliği ile ilgili konular üzerinde yapılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli esas alınarak 1989-2019 yılları arasında yapılmış 87 lisansüstü teze ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler çeşitli parametreler ışığında yorumlama ve değerlendirme süreçlerine tabi tutulmuştur. Sonuçlar turizm rehberliği alanında 2015 yılı sonrası lisansüstü eğitimde bir artış ve ilk kez Turizm Rehberliği Anabilim Dalında yayımlanan lisansüstü çalışmaların olduğunu göstermektedir.
Bu makale için 26-01-2021 tarihinde bir düzeltme yayınlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/alanyaakademik/issue/60067/868763
References
- AKKAŞOĞLU, S., AKYOL, C., ULAMA, Ş., & ZENGİN B. (2019). Üçüncü Nesil Kahve Sunan Işletmelerde Hizmet Kalitesi, Müşteri Tatmini ve Davranışsal Niyet Incelemesi; Algılanan Fiyatın Düzenleyicilik Rolü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1252–1270. https://doi.org/10.21325/ jotags.2019.41.Bayram Erkol G. ve Zengin B. (2017). Turist Rehberlerinin Verimliliğini Etkileyen Psikolojikı Faktörler (Ö. Güzel, V. Altıntaş, & İ. Şahin, Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık.Çakmak T. ve Demirkol Ş. (2017). Teknolojik Gelişmelerin Turist Rehberliği Mesleğine Etkileri Üzerine Bir Swot Analizi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 221–235. https://doi.org/10.29029/busbed.317656Çapar G. Toksöz D. ve Dönmez B. (2018). Turizm Rehberliği Alanında Yapılan Akademik Çalışmaların İncelenmesi. Journal of Tour Guiding, 1 (2), 57–73.Çetin, G. ve Kızılırmak İ. (2017). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 142–156. Retrieved from http://hdl.handle.net/11630/1494Chandra Y. ve Shang L. (2019). Qualitative Research Using R: A Systematic Approach. Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-13-3170-1Cohen E. (1985). The Tourist Guide: The Origins, Structure and Dynamics of a Role. Annals of Tourism Research, 12 (1), 5–29.Çokal Z. ve Aslan Z. (2016). Profesyonel Turist Rehberinin Kültürel Değerlere Katkısına İlişkin Turist Algılamaları (Tourists Perception of Professional Tourist Guide s Contribution to Cultural Values). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1), 53–53. https://doi.org/10.21325/jotags.2016.6Eker N. Kaya C. ve Zengin B. (2019). Turist Rehberliği Mesleği (Dünü- Bugünü- Yarın) (B. Zengin, G. E, Bayram, & O. Batman, Eds.). Ankara.Eker N. ve Zengin B. (2016). Turizm Rehberliği Eğitimi Müfredatlarının Uygulama Yeterliliğinin Profesyonel Turist Rehberleri Bakış Açısıyla İrdelenmesi. Turizm ve Arastırma Dergisi, 5 (2).Güdü Demirbulat Ö. ve Tetik Dinç N. (2017). Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 20–30. https://doi.org/10.24010/soid.334320Güllü K. ve Atasoy B. (2019). Gastronomi Turistlerinin Destinasyon Tercihini Etkileyen Motivasyon Faktörlerinin İncelenmesi. In O. Emir (Ed.), 20. Ulusal Turizm Kongresi (pp. 799–806). https://doi.org/978-975-06-3632-5 Anadolu Üniversitesi Basımevi EkimKaya U. ve Özhan Ç. (2012). Duygusal Emek ve Tükenmişlik İlişkisi: Turist Rehberleri Üzerine Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 3 (2), 109–130.Lovrentjev S. (2015). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance, 23(October 2014), 555–562. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(15)00538-9Olcay A. ve Akköz H. (2014). Profesyonel Turist Rehberlerinin Performanslarının Yerli Turistler Tarafından Değerlendirilmesi. Journal of Businesss Research Turk, 7 (2), 349–374.Özel Ç. ve Kozak N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili ve Bir Atıf Analizi. Türk Kütüphaneceliiği, 26 (4), 715–733.Özsoy A. ve Çokal Z. (2018b). Türkiye’de Turist Rehberliği Alanında Yayımlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi (1989-2018). 2nd International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, 09-11 November 2018, Cappadocia, (November 2018).Reisinger Y. ve Steiner C. (2006). Reconceptualising İnterpretation: The Role of Tour Guides in Authentic Tourism. Current Issues in Tourism, 9 (6), 481–498. https://doi.org/10.2167/cit280.0Şahin S. ve Acun A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 18 (34), 213–234.Sarıışık M. ve Özbay G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2), 264–278. https://doi.org/10.17123/atad. vol26iss218417Sert A. N. ve Karacaoğlu S. (2018). Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Kapadokya Örneği (A Study on Problems of Tour Guides: The Case of Cappadocia). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 81–99. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.273TUREB, Turist Rehberleri Birliği. (2014). Retrieved November 8, 2019, from http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62WFTGA. (2003). What is a Tourist Guide? | World Federation of Tourist Guide Associations. Retrieved November 8, 2019, from http://wftga.org/tourist-guiding/what-tourist-guideYenipinar, U., & Zorkirişçi, A. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi, Cag University Journal of Social Sciences, 10 (2), 111–136.Yenipınar U. Bak E. ve Çapar G. (2014). Turist Rehberliği Meslek Kanununun, Meslek Örgütleri ve Öğretim Elemanlarının Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 86–114. Retrieved from https://dergipark.org.tr/cagsbd/ issue/44631/554447